KAKANJ: Volonteri Crvenog križa poslali poruku građanima

0

Danas se u svijetu obilježava Svjetski dan prve pomoći.

Stoga volonteri Crvenog križa građankama i građanima Kaknja šalju sljedeću poruku, a koju je napisala volonterka Hana Šolbić:

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

-Pojavom novog virusa, COVID-19, mnoge stvari su se promijenile. Već mjesecima, zajedno s ključevima od stana, novčanikom i telefonom pakujemo zaštitnu masku i dezinfekciono sredstvo. Đaci ne sjedaju u školske klupe svakog jutra, nego žurno pale laptope, računare i mobilne uređaje kako bi prisustvovali nastavi od kuće. A njihovi roditelji, i ako idu na posao moraju imati kompletnu zaštitnu opremu koja uključuje maske, rukavice, a u nekim slučajevima i zaštitina odijela i vizire.

Mada i većina odraslih sada svoje poslove obavlja od kuće. Svi smo se morali prilagoditi novonastaloj situaciji uzrokovanoj pojavom ovog virusa, kako bismo zaštili svoje zdravlje, ali i zdravlje naših najmilijih. Tako i mi, mladi volonteri Crvenog križa Kakanj, danas nismo u mogućnosti obilježiti jedan od najvažnijih datuma za nas, onako kako bismo željeli.

Druga subota u mjesecu septembru obilježava se kao Svjetski dan prve pomoći. I ove godine je upravo na današnji dan, 12.9. Stoga ćemo vam ovom porukom pokušati ukazati na značaj prve pomoći. Kažu da je znanje moć, da je to nešto što vam niko ne može oduzeti i da svoje znanje treba nesebično dijeliti sa drugima.

Zamislite da uz pomoć svojih saznanja pomognete nekome. Zapravo zamislite, da poznavajući vještine prve pomoći spasite nekome život. I sam naziv govori da to nije stručna pomoć, nego skup određenih postupaka kojima ćete možda nekoga održati u životu do dolaska u zdravstevnu ustanovu. Poznavati prvu pomoć ne podrazumijeva samo saniranje ekstremnih povreda poput amputacija, prostrijelnih rana, otvorenih preloma i slično.

U prvu pomoć spada i poziv policiji ako se desila pucnjava u vašoj blizni, pomoć učeniku koji je na času tjelesnog i zdravstvenog odgoja uganuo zglob prilikom zakucavanja košarkaške lopte ili pomoć malom djetetu koje je prilikom pada na ulici povrijedilo glavu i sada uplašeno traži svoje roditelje. Ali najvažniji dio prve pomoći je reanimacija ili oživljavanje. Vjerujemo da ste mogli vidjeti na filmovima ili nekim drugim televizijskim sadržajima kako se reanimacija izvodi.

Započinje masažom srca, a završava vještačkim disanjem i ti postupci se ponavljaju dok osoba ne dođe svijesti. U stvarnosti je malo komplikovanije u odnosu na ono što viđamo na malim ekranima, ali uz malo vježbe da se lako savladati. Naročito danas, kada se sve informacije zahvaljujući internetu mogu brzo pronaći.

Naš savjet je da učite prvu pomoć jer ste samim tim odlučili i razviti najljepšu ljudsku osobinu-humanost. Nikada ne znate kada će nekome pomoć biti potrebna, a možda baš vi budete uzrok da se neko sutra, još jednom, probudi uz svoje najdraže. Ne postoji ništa dragocjenije nego ljudski život i ništa humanije nego spasiti isti – stoji u poruci građanima.

I za kraj ‘Dopustiti da se dogodi zlo koje se moglo spriječiti – isto je što i počiniti zlo’ – (Nietzsche)