Kakanj uskoro povećava kapacitet parking mjesta ?

Nedostatak parking mjesta, naročito  u gradskoj jezgri u  periodu radnog vremena, veliki je problem. Ponekad je pronaći mjesto za vozilo prava lutrija i vrlo često uzrok frustracija, povremenih duela između vozača ali i stanara, koji neki dio “smatraju jednostavno svojim”.

U tom pogledu svi se okreću  Općini kao institucijii koja može riješiti taj problem. Istina je da je Općina ulagala određene napore u rekonstrukciju i proširenje parking površina u našem gradu, pokušaj rezervacije parking prostora… Međutim, sve to nije dovoljno.

Glas običnog čovjeka možda nema snagu da ga pojedinci čuju, ali kada se čuje glas mase a ništa se ne mijenja, onda je očito da tu nešto nije uredu. Kada govorimo o nedostatku parking prostora  jasno je da je potreba građana ogromna, a situacija bez obzira na sve ostaje ista.

 

Inicijativa na Općinskom vijeću 

Na jučerašnjoj 26. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Kakanj, samostalni vijećnik Evelin Bitić podnijeo je dvije inicijative i to:

1. nedostatak parking mjesta u Kaknju, sa prijedlogom da se uradi građevinska konstrukcija sa betonskim potporcima sa lijeve i desne strane obale rijeke Zgošće na potezu od mosta kod Real centra do mosta na raskrsnici kod zgrade Općine.

2. druga inicijativa odnosila se na kupovinu motorizovanog čistača snijega za trotoare koje bi se koristilo za potrebe JP Vodokom Kakanj, kapacitet čistača je 300m2/h sa cijenom oko 3000 KM.

Foto: Screenshot / Facebook

U ovoj temi naše interesovanje izazvala je prva inicijativa. Konačno je neko odvažio se učiniti korak ka rješavanju trenutno gorućeg problema Općine, pored naravno brojnih drugih.

Jasno je da ova inicijativa i ukoliko se usvoji – realizuje neće riješiti cjelokupni problem, ali će svakako podstaći na razmišljanje o tom problemu, nastojanju iznalaženja drugih i boljih načina za rješavanje javnih parking površina.

Da li će biti nešto od ove inicijative ostaje da se vidi.  Do tada, pozdravljamo potez Evelina Bitića.

 

 

 

(Kakanj-X)

 

 

Možda vam se svidi

Leave A Reply