KAKANJ U ‘ZAGAĐENOM’ SNU: Dok se BiH bori sa zagađenjem zraka, mjerne stanice u Kaknju miruju

Protekle subote glavni grad Bosne i Hercegovine našao se na samom vrhu svjetskih gradova po zagađenju zraka.

U toj noći na mjernoj stanici koja se nalazi u Ambasadi Sjednjenih Američkih Država u Sarajevu  izmjereno je opasnih 405.

Odmah po saznanju vlasti u glavnom gradu na vanrednoj sjednici proglasile su epizodu „upozorenje“, koja ne predstavlja „obično“ upozorenje za građane. Tek da znaju da je zrak jako zagađen, zapravo se radi o ogromnim mjerama koje doprinose smanjenju zagađenja zraka.

Mjere koje su provođene u okviru epizode „upozorenje“ su: Sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko 50 kW koja koriste čvrsta goriva i teška lož ulja moraju smanjiti temperaturu, smanjivanje broja radnih sati, primjena “mokrog postupka”, osiguravanje protoka motornih vozila bez dužeg zadržavanja, zabrana izvođenja grubih građevinskih radova, zabrana održavanja organizovanih sportskih i kulturnih aktivnosti na otvorenom prostoru, pomjeranje radnog vremena organa uprave, javne administracije, zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila i zadnji koji je izazvao najviše pažnje zabrana kretanja automobila i teretnih vozila, čiji dizel motori imaju normu EURO2 i manju.

Tri dana nakon što je uvedena epizoda „upozorenje“ u Kantonu Sarajevo smanjena je koncentracija zagađujućih materija u zraku i epizoda „upozorenje“ je ukinuta . Tako su građani Sarajeva konačno ugledali nebo.

Brojni stručnjaci navode da  Sarajevo ima objektivan problem koji dovodi do zagađenja zraka a to je pojava temperaturne inverzije koja se javlja zbog geografskog položaja.

Kakanj podbacio

I dok se bh. gradovi bore s zagađenjem zraka u Kaknju je vladala epizoda „šutnje“.  Glavni grad i pored objektivnog problema koji je glavni uzrok zagađenja zraka uspio je mjerama smanjiti koncentraciju štetnih materija u zraku. Iz susjedne Zenice pohvalili su stanje zraka koje je kako kažu bolje nego prošle godine, ali svjesni da je daleko od zadovoljavajućeg.

Međutim, Kakanj kao grad koji ima potencijalne zagađivače zraka treba prvi da se zapita kakvo je stanje zraka?

Istraživanjem dolazimo do podataka da je sinoć najzagađeniji zrak sinoć bio u susjednom gradu Visoko, i to na nivou „Opasan“ čiji je indeks kvaliteta zraka bio 583. „Opasan“ je upozorenje kojim se smatra da su moguće ozbiljne posljedice po cjelokupno stanovništvo.

Tokom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore. Najugroženije kategorije stanovništva: trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, morale bi ostati u zatvorenom.

Iza Visokog slijedi već pomenuta Zenica sa klasifikacijom „Vrlo nezdrav“ i indeksom kvaliteta zraka 218. „Vrlo nezdrav“ podrazumijeva upozorenje za osobe sa respiratornim oboljenima poput astme, moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti.

Povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva. Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Kada smo potražili mjernu stanicu u Kaknju, nismo dobili ništa. Monitor je, ako je suditi prema online platformi EkoAkcije, u kvaru.

Pod pretpostavkom da iz nekog razloga ova nevladina organizacija nema podatke o zagađenju zraka u Kaknju potražili smo podatke na oficijelnoj stranici Općine Kakanj.

Pregledom dnevne prosječne  i prosječne satne vrijednosti na lokaciji MZ Doboj, Vatrogasni dom kao i izvještaj o kvalitetu zraka na istim lokacijama, zadnje dostupne izvještaje imamo 5. 12. 2019. godine.

Ako je u susjednim gradovima kvaliteta zraka kvalificirana kao “Opasan” i “Vrlo nezdrav”, nameće se logično pitanje kakva je kvaliteta zraka u Kaknju?

Vrlo je vjerovatno da smo od subote prespavali „zagađeni“ san, ali kada se iz njega konačno probudimo govorit ćemo kako se povećao broj oboljelih od kancera, odnosno raka.

Važna napomena

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine u emisiji Dobar dan BiH koja se emituje na Hayat TV otkrio je poražavajući podatak ali i zabludu koje građani vrlo često nisu svjestni.

Govoreći o mjerama koje mogu smanjiti štetne čestice u zraku Šarović je naglasio kako zrak nije zagađen samo ukoliko je to vidljivo, već i kada to golim okom nije vidljivo ali mjerne stanice bilježe štetne čestice u zraku što ozbiljno utiče na smrtnost.

– Građani trebaju znati da zagađen zrak nije samo neugodan i neprijatan miris, on ozbiljno utiče na smrtnost ljudi. Treba da znamo da u Švedskoj u toku godine od posljedica zagađenja zraka umre 46 ljudi. U BiH u toku jedne godine od ovih posljedica umre 3500 ljudi. Onda možemo da vidimo koliko ovako zagađen zrak utiče na zdravlje ljudi i smrtnost naših građana –  izjavio je za Hayat TV.

 

(Kakanj-X.com)

Možda vam se svidi

Leave A Reply