0 C
Kakanj
Utorak, 26 Januara, 2021

Kakanj -Sarajevo: Toplovod će smanjiti ovisnost o ruskom plinu!

Sarajevo bi se moglo efikasno i jeftino grijati toplom vodom iz Termoelektrane Kakanj, što bi istovremeno smanjilo ovisnost o skupom ruskom plinu i pomoglo „Elektroprivredi BiH“ da poveća energetsku efikasnost, tvrde stručnjaci govoreći o ideji gradnje megaprojekta.

Prva faza

Lideri nove parlamentarne većine u FBiH Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić o tome su, između ostalog, razgovarali s premijerima FBiH i Kantona Sarajevo Fadilom Novalićem i Dinom Konakovićem. Ideja je na taj način oživljena, a čekaju se rezultati studije izvodljivosti.

Na toplovod, koji bi sigurno ponio epitet generacijskog projekta, priključili bi se i svi gradovi i naselja razmještena na potezu od Kaknja do Sarajeva, poput Visokog, Breze, Ilijaša, uz mogućnost širenja i u drugom pravcu prema Zenici… Prema ranijim procjenama, ovim toplovodom moglo bi se zagrijavati oko 200.000 stanova!

Mašinski fakultet Sarajevo u konzorciju s kompanijama „Bosna-S“ i „Enova“ izrađuju studiju izvodivosti za projekt toplovoda od Termoelektrane Kakanj do Sarajeva, koju finansira „Elektroprivreda BiH“, a u toku je završetak prve faze izrade studije megaprojekta, saznaje „Dnevni avaz“.

Ejub Džaferović, profesor na Mašinskom fakultetu u Sarajevu i koordinator izrade studije izvodljivosti, kaže za „Dnevni avaz“ da bi se primjenom ovih tehnologija riješili brojni problemi, ali da treba sačekati studiju izvodivosti i analizu svih segmenata za konačnu ocjenu.

– U principu, iz TE Kakanj išao bi toplotni izvor prema Sarajevu, s tim da studija treba pokazati koliko to sve košta i na koji će se način uraditi. Sada smo pri kraju prve faze, a za nekih pola godine imat ćemo mnogo više informacija – ističe profesor Ejubović.

Moguće varijante

U izradi studije izvodljivosti učestvuje 20 domaćih stručnjaka, što je dodatna korist.

– Potrebna je temeljita i opsežna studija. Sigurno je da bi se smanjilo zagađenje Sarajeva, ali na određeni način napravili bismo i alternativu kada je grijanje u pitanju, gdje građani ne bi bili taoci skupog plina – kaže Ejubović.

Jedna od mogućih trasa je da cjevovod ide koridorom 5C, o čemu se ozbiljno razgovara.

– To je jedna od mogućih varijanti – dodaje Ejubović.

Smanjenje zagađenosti

Profesor Izet Smajević zagovara ideju gradnje toplovoda. Za naš list kazao je da bi korist od njega bila višestruka.

– Čak bih rekao da je zagrijavanje Sarajeva sekundarna korist. Primarna korist bila bi omogućavanje opstojnosti „Elektroprivrede BiH“ na unutarnjem evropskom tržištu struje. Jer se postavljaju strogi zahtjevi u odnosu na opstojnost termoelektrana na goriva, naročito na ugalj. Traži se izuzetno visoka energetska efikasnost od takvih objekata – kaže profesor Smajević.

Svakako je pozdravio činjenicu da je u toku izrada studije izvodljivosti.

– Ako bismo te naše elektrane učinili kogenerativnim, da proizvode električnu i toplotnu energiju paralelno, mi bismo povećali stepen energetske efikasnosti dvostruko i smanjili bismo emisiju za dvostruko – kaže Smajević.

51 kolimetar cijevi promjera 60 cm 

(Izvor: E.Trako/Avaz.ba)

- MARKETING -

NAJNOVIJE

Potres kod Zadra

- MARKETING -

POVEZANO