U toku su aktivnosti na realizaciji prve faze projekta “Oaza” u okviru kojeg će se ilegalna deponija smeća i zapuštena zona oko pomoćnog stadiona FK “Rudar” pretvoriti u funkcionalnu i edukativnu urbanu zonu (igralište i drugi sadržaji). Cilj projekta koji se finansira sredstvima “Canada Fund for Local Initiatives” i Općine Kakanj je  podići svijest o potrebi zaštite okoliša i njegovoj ulozi u poboljšanju kvaliteta života u zagađenoj urbanoj sredini. Projekat implementira Udruženje za pomoć i razvoj “Hajde” u partnerstvu sa Udruženjem “Savjet održive gradnje”.

U okviru aktivnosti na realizaciji projekta “Oaza” radi se na raščišćavanju ilegalne deponije smeća i izgradnji igrališta u naselju Varda, u blizini nove zgrade socijalnog stanovanja čija se izgradnja privodi kraju (peta po redu zgrada u koju će biti smještene socijalno ugrožene porodice Roma, zgrade se grade donatorskim sredstvima uz učešće Općine Kakanj).

Edukativno-rekreativno-zabavni park za djecu i omladinu koji se gradi će imati mnoštvo sadržaja kojima će se podizati svijest posjetilaca o važnosti zaštite životne sredine. Osim mobilijara zabavnog karaktera, radit će se i na formiranju male edukativne botaničke bašte. Realizacijom ovog projekta FK “Rudar” Kakanj će dobiti pomoćni teren pogodan za treninge prvog tima, ali i za takmičarske nastupe mlađih selekcija koje više neće biti prinuđene tražiti terene za nastupe u drugim općinama.

U cilju očuvanja parka bit će realizirane edukativne aktivnosti sa djecom i mladima koji će koristiti park, a obzirom da će igralište praktično biti dio pomoćnog terena FK “Rudar” postojat će i određeni oblik nadzora nad igralištem.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 180.000 KM, a donatori i Općina su obezbijedili 95.000 KM, pa je upućen poziv privrednim i drugim subjektima da se uključe u projekat na način da o vlastitom trošku realiziraju određene radove, te tako pomognu da se projekat realizira u punoj mjeri.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here