17.5 C
Kakanj
Utorak, 15 Juna, 2021

KAKANJ: Na na pružnom prelazu u Čatićima ponovo kvar na rampi i signalizaciji

Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine godinama grcaju u dugovima, a nerentabilnost poslovanja ove državne kompanije ne ogleda se samo u zapuštenim, polupraznim vozovima i sablasnim stanicama.

Samo unutrašnji dug Željeznica Federacije BiH prema Poreznoj upravi u prošloj godini iznosio je 187 miliona konvertibilnih maraka. Bez da se uopće ulazi u prirodu dugovanja, ono svakako ilustruje (ne)sposobnost Željeznica da osiguraju osnovno funkcionisanje kompanije.

U to se svakako ubrajaju i pružni prelazi ili mjesta gdje se ukrštaju ceste i pruga koju održavaju Željeznice FBiH. Sigurnost takvih raskrsnica često se rješava se svjetlostnom signalizacijom i rampama ili branicima.

Prema Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima BiH, u članovima 145 do 150, objašnjen je način funkcionisanja prelaza. U Zakonu je opisano da prelazi imaju branike ili rampe koje se po potrebi spuštaju (Član 148), kao i svjetlosne signale u obliku dva naizmjenično trepteća crvena svjetla (Član 147).

Ovo nije slučaj u mjestu Ćatići nedaleko od Kaknja u kojem postoji prelaz sa dovoljnom gustinom saobraćaja da bi se regulisao pomoću branika i svjetlosnih signala. Čak štaviše, branik i svjetlosna upozorenja postoje, ali zbog kvara ili nekog drugog razloga oni nisu u funkciji.

Naravno, vozači imaju svoj dio odgovornosti, ali postojanje rampe nagovještava pravovremeno obavještenje o nadolazećem vozu. Nepoznavanje terena i činjenice da signalizacija nije u funkciji može biti smrtonosno.

b_151113073
Fotografija iz 2015. godine , pristigla na adresu portala Klix.ba

Ovako je pisao Klix.ba u prošloj godini, nakon čega su iz Željeznica FBiH odmah krenuli u popravku rampe i signalizacije. Međutim, čini se kako se situacija ponavlja opet i ove godine. Na facebook stranici Spotted: Kakanj objavljena je fotografija vozača , koji je po svemu sudeći želio ostati anoniman, tvrdeći da je fotografiju načinio jučer u Čatićima.

13474167_1107445289326974_1209337880_n
Fotografija objavljena na facebook stranici Spotted: Kakanj

Nadamo se da će iz Željeznica FBiH što prije riješiti i ovaj problem kako nebi došlo do saobraćajne nesreće.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO