-0.5 C
Kakanj
Utorak, 26 Januara, 2021

KAKANJ: Mještani Doboja žive u strahu, problemu se ne nazire rješenje

Mještani kakanjskog naselja Doboj godinama mirno ne spavaju.

Ulica Selima ef. Merdanovića godinama je meta surovih lopova koji haraju u ovoj ulici,  o čemu se dovoljno ne govori ili se iz nekog razloga gura pod tepih.

Mještani ove ulice nemoćni s ovim problemom ovako žive preko pet godina, od kada kako kažu ‘spavaju s jednim budnim okom’ strahujući za svoju imovinu.

Prvi slučajevi se bilježe nakon izgradnje Ribarskog doma, izgrađenog na samoj obali rijeke Bosne ali na početku ulice. Ribarski dom do danas nije završen, dok je neposredno nakon izgradnje postao utočište osoba sumnjivog porijekla i aktivnosti.

Naš izvor nam otkriva da su u to vrijeme mještani bili u strahu, jer su osobe koje ne poznaju boravile u njihovoj blizini a od prije su poznate po korištenju alkohola i droga.

  • Ribarski dom je izgrađen na početku ulice, a oni su skupljali se u njemu. Zbog tog položaja imali su pregled cijelog naselja kao ‘na dlanu’, znali su kad, ko i gdje se kreće. No problem je bio i što je primjetno bilo što su te osobe dom koristile i kao mjesto za uživanje u drogama i alkoholu – kaže izvor Kakanj-X-a.

U tom periodu zabilježen je veliki broj slučajeva krađe, ali i interveniranja policije koji su uspijevali privremeno da udalje navedene osobe s tog mjesta, koje bi se nakon određenog perioda vratile na isto.

Ribarski dom

Mjesna zajednica učinila što je u njenoj moći

Nakon ogromnog napora mještana i MZ Doboj, u saradnji sa Tvornicom cementa Kakanj Ribarski dom i prostor oko istog  je zaštićen metalnom ogradom, nakon što su uvidjeli da nije mnogo pomoglo jer su navedene osobe prelazile preko ograde naknadno je urađena bobljikava žica.

Povratak problema

Kratak vremenski period mještani su bili u nadi da je problem riješen.

Ipak, problem se vratio u još većem intenzitetu bez mogućnosti bilo kakve kontrole.

Kako nam govore mještani  od tog trenutka su krenuli pravi problemi, do mjere da svoje domove danju ne smiju napuštati, noću posebno.

U prilog tome govori slučaj da je jedna mještanka oko podneva napustila dom na petnaest minuta, a po povratku primjetila je da joj nedostaje 2.000 KM koje je prije polaska uredno ostavila u kući. Što je dovoljan pokazatelj o koliko surovim lopovima se radi da su danju spremni na krađu.

Međutim, ovim lopovima nije bitno da li je u pitanju novac jer oni kradu sve. Najčešća meta je obuća brendova Nike, Addidas, Diadora…

  • Naporno sam radio fizičke poslove kako bi zaradio i kupio sebi Nike patike koje su koštale 150 KM, da bi nakon sedam dana bile ukradene ispred kućnog praga – ogorčeno govori naš izvor.

Tako je osim novca i obuće aktuelno sve što dođe pod ruku, saksije za cvijeće, alat, biciklo…

Sumnjaju ali nemaju dokaze

U razgovoru mještani kažu da su slučajeve prijavljivali policiji, te da su patrole dolazile ali da se do sada još nije utvrdio identitet osoba koje to čine.

Ipak, oni tvrde kako imaju sumnje na neke osobe koje su od ranije poznate po takvom ponašanju te da na nekim čak vide svoju odjeću i obuću nekoliko dana poslije na tim osobama koje normalno se šetaju ulicom ili čak prodaju, ali to ne mogu dokazati.

Nezvanično, radi se o grupi od tri a u nekim slučajevima četiri osobe koje već duže vrijeme ‘patroliraju’ kroz Kakanj otuđujući sve što njima dođe pod ruku.

 

(Kakanj-X)

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO