Kakanj: Lišeno slobode i locirano pet lica zbog izvršenja 14 krivičnih djela

U proteklih pet dana policijski službenici Policijske stanice Kakanj su preduzimali intenzivne operativne aktivnosti na rasvjetljavanju i dokumentovanju krivičnih djela razbojništva i teške krađe, počinjenih u proteklom periodu na području općine Kakanj. Kao rezultat naznačenih aktivnosti, dana 22.10.2015. godine, policijski službenici su lišili slobode dva lica, koja se sumnjiče za izvršenje navedenih krivičnih djela. Radi se o maloljetnim licima P.H. i Č.A., oba lica iz Kaknja, koja su nakon lišenja slobode i zadržana u službenim prostorijama Policijske stanice Kakanj.

Nad navedenim licem je zavedena kriminalistička obrada, tokom koje se došlo do saznanja o izvršiocima i načinu izvršenja više krivičnih djela razbojništva iz člana 289. KZ FBiH, počinjenih na području Kaknja od strane jednog ili dva nepoznata maskirana lica, uz prijetnju vatrenim oružjem.

Radi se o krivičnim djelima:

  1. Dana 10.09.2015. godine, oko 20,55 sati, u ulici 7. Muslimanske brigade, u sportskoj kladionici “Zmajevi”, izvršeno je razbojništvo nad radnicom navedene kladionice, kojom prilikom je otuđeno 500,00 KM;
  2. Dana 23.09.2015. godine, u 21,55 sati, u sportskoj kladionici “5-Plus”, koja se nalazi u ulici Aije Izetbegovića, izvršen je pokušaj razbojništva nad radnicom kladionice, nakon čega je ista pozvala u pomoć, dok se izvršilac udaljio u nepoznatom pravcu;
  3. Dana 11.10.2015. godine, u 09,00 sati, u ulici Mehmeda Skopljaka, u trgovinskoj radnji “H&M”, vlasništvo K.H., izvršeno je razbojništvo nad radnicom navedene radnje, kojom prilikom je otuđen novac u iznosu od oko 150,00 KM i 10-tak kutija cigareta;
  4. Dana 15.10.2015. godine, oko 19,30 sati, u mjestu Varda, u trgovinskoj radnji “DUO”, vlasništvo Č.S., nad radnicom navedene radnje izvršeno je razbojništvo, kojom prilikom je otuđen novac u iznosu od oko 80,00 KM i dvije šteke cigareta.

Kriminalističkom obradom došlo se do saznanja da su lica  P.H. i Č.A počinila navedena krivična djela i tom prilikom najvjerovatnije koristila plastični pištolj, koji je naknadno lice Č.A. predalo policijskim službenicima. Takođe se došlo do operativnih saznanja o izvršenju još jednog razbojništva i 10 teških krađa izvršenih na području Kaknja od strane prijavljenih lica, kao i još tri lica iz Kaknja, koja se sumnjiče za izvršenje istih.

U sklopu naznačenih aktivnosti, vršeni su pretresi stambenih objekata na tri lokacije u Kaknju, a koji su vršeni u skladu sa naredbama Općinskog suda u Kaknju, sa ciljem pronalaska otuđenih predmeta i drugih dokaza. Izvršenim pretresima pronađen je dio otuđenih predmeta, a zavedenom kriminalističkom obradom došlo se do saznanja da su izvršioci ovih krivičnih djela, koristeći odsustvo vlasnika, uglavnom u noćnim satima, vršili teške krađe provaljivanjem u vikend kuće locirane u vikend naselju Ponijeri, te da su otuđene predmete odlagali u iznajmljeni stan koji se nalazi u ulici Alije Izetbegovića u Kaknju. Izvršenim pretresom jednog stana pronađena je i odjeća koja je najvjerovatnije korištena prilikom izvršenja razbojništava i ista će biti predmet potrebnih vještačenja.

Naznačenim aktivnostima službenika Policijske stanice Kakanj uspješno su rasvijetljena i zadokumentovana ukupno četiri razbojništva i deset teških krađa, te se nastavljaju operativne aktivnosti kriminalističkih istražitelja na rasvjetljavanju i dokumentovanju ostalih krivičnih djela počinjenih od strane prijavljenih lica, kao i drugih indiciranih izvršilaca.

Nakon dokumentovanja naznačenih krivičnih djela i prikupljenih dokaza, službenici Policijske stanice Kakanj će prijavljena lica u toku dana predati u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, uz Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima i otkrivanju izvršilaca, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela “Razbojništvo” iz člana 289. Krivičnog zakona FBiH i “Teška krađa” iz člana 287. Krivičnog zakona FBiH. /MUP ZDK/

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar