15.8 C
Kakanj
Četvrtak, 4 Marta, 2021

Kakanj: Konje ‘transportovao’ tako  što ih je vezao za Golf 2

Svjedoci da se u pojedinim slučajevima zapadnih zemalja životinja cijeni čak i više od čovjeka, upravo kako bi se životinje sačuvale od nehumanog postupanja ljudske rase.

I u Bosni i Hercegovini postoje zakonske odredbe koje uređuju odgovornost ljudi za zaštitu i dobrobit životinja u pogledu držanja, njihove ishrane, smještaja  i zaštite od mučenja.

Također, određena je zaštita u vrijeme ubijanja ili klanja te pravila o stresu tokom transporta.

Odredbe važe za divlje ali i domaće životinje, napuštene životinje, kućne ljubimce pa čak i laboratorijske životinje.   Ukoliko dođe do povrede zakona trebala bi reagirati etička komisija i stručni savjet.

Međutim, Bosna i Hercevovina iako ima zakon, čini se da je njegova u provedba u praksi zakazala. To možemo vidjeti uglavnom u primjerima trovanja pasa. Danas tužna slika dolazi iz Kaknja.

Naime, jedan od  čitatelja u Ćatićima snimio je nesvakidašnje, nehumano, postupanje sa životnjima.

Dva konja odlučio je transportovati na način da ih je privezao za svoje vozilo Golf 2, koji su dok je vozio, privezani za automobil pokušavali održavati korak sa motornim vozilom. Nije poznato koliko dugo su morali na taj način da „putuju“, ali svakako da se radi o nehumanom činu koji je naišao na oštre osude javnosti.

O čemu se radi pogledajte u videu OVDJE.

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO