Kakanj bez žene u lokalnoj zakonodovanoj vlasti

Konačno! CIK je objavio potvrđene rezultate lokalnih izbora. Neki imaju razloga za slaviti, a neki s velikim ambicijama doživiše poraz (ako se tako može nazvati). Ja se pojedinačno neću osvrtati na svaku stranku, nego na ono što sve stranke zajedno imaju, odnosno nemaju, a o čemu su konstantno govorile mjesecima prije izbora, a to je zastupljenost žena na političkoj sceni. Kakanj je ovog puta otišao, ne samo korak, nego nekoliko koraka niže! Zašto?! Zato što od oko 90-ak žena na listama za lokalne izbore u Kaknju ispred svih političkih stranaka, a od 30 vijećničkih mjesta nije našla niti jedna žena! Kada nekoga od muškaraca (koji uglavnom mudro šute), ali I one koji baš I nisu upučeni u političke zavrzlame upitate za mišljenje zašto se ženama ovo desilo, reći će da su za to same krive. Tačno je da žene snose dio odgovornosti, ali da su u potpunosti krive ne stoji, I ne može se reći da je tako. Uglavnom su političke stranke odgovorne zbog favorizivanja muškog kadra, tako da žene često I ne mogu doći do izražaja. Sramotno je što stranke nisu ustupile prostora za najminimalniji rezultat-jedno žensko vijećničko mjesto. Zato je vrijeme (a ne samo u izbornoj godini) da žene odlučno ustanu I zajedničkim snagama se izbore za svoje mjesto u društveno-političkim tokovima I ne dozvole da se zaista osječaju diskiminiranim. Ovi lokalni izbori su nas vratili u neka davna vremena I jasno rekli koliko su ustvari žene (ne)ravnopravne sa onima koji stalno govore o ravnopravnosti, ali I dalje ne poštuju ravnopravnost.

Bez obzira koliko se pojedinačno protivili najnovijem sporazumu “Slučjnog prolaznika” i “Anam onog iz Laktaša”, taj sporazum u dijelu koji se odnosi na izmjenu izbornog zakona I formiranja zatvorenih listi, ženama donio veća prava. Lično nisam za zatvorene liste, ali ukoliko npr. određena stranka osvoji 12 mandata, onda bi se u cijloj toj priči našle sigurno četiri žene. Ukoliko ovo ne prođe na najvišem nivou vlasti (a nadat se da neće) onda bi žene na neki drugi način trebale učestvovati u kreiranju (izmjeni) izbornog zakona koji će biti u skladu za zakonima zemalja Evropske unije. I kad prijedlog dođe do najvišeg nivoa vlasti, onda treba moliti Boga da ga muške ruke podrže, obzirom da su oni, malo je reći, dominantni na svim nivoima vlasti. U svakom slučaju za ravnopravnost spolova u političkom smislu ženama će trebati još dosta truda, rada I vremena.

Gledajući situaciju I na višim nivoima vlasti, žene zauzimaju jako mali broj mjesta u zakonodavnoj vlasti, a o izvršnoj da I ne govorimo. Tako u Predstavničkom domu parlamentarne skupštine BiH od 40 poslanika žene zauzimaju 8 mjesta, znači petinu.

Što se tiče Zastupničkog doma Federalnog parlamenta (98 zastupnika) i tu su žene u nezavidnom položaju. SDP u ovom domu ima 8 žena (od 28 zastupnika), SDA 3 žene (od 23 zastupnika), HDZ BiH 3 (od 12 zastupnika), a ostale političke u Federalnom parlamentu imaju jednu ili nijednu ženu)

Kada je u pitanju skupština ZDK od 35 skupštinskih mjesta, žene zauzimaju samo šest stolica zakonodavne vlasti.

A rezultati lokalnih izbora u ZDK su sljedeći:

Kakanj-jedina općina u Zeničko-dobojskom kantonu bez žene vijećnice. Visoko 6 žena (od 25 vijećnika), Zenica 7 žena (od 30 vijećnika), Žepće 7 žena ( od 25 vijećnika), Zavidovići 5 žena (od 29 vijećničkih mijesta), Maglaj 5 žena (od 25 vijećnika), Doboj jug 2 žene (od 13 vijećnika), Usora 2 žene (od 13 vijećničkih mijesta), Tešanj 3 žene (od 25 vijećničkih mijesta), Olovo 1 žena (od 17 vijećnika), Vareš 2 žene (od 19 vijećnika) I Breza 8 žena (od 21 vijćnika). Iz ovih rezultata se vidi da samo općina Breza ima više od trećine ženskih vijećnika. Iz svake političke partije koja je dobila mandate u O. vijeću, ulazi veći broj žena nego muškaraca. Kakanj, koji je u većini slučajeva uzor maloj Brezi, treba da se stidi ovih za njega poražavajućih činjenica.

Za razliku od Kaknja koji nema niti jednu ženu u lokalnoj zakonodavnoj vlasti, općina Visoko, pored žena u vijeću, dobila je I ženu načelnicu. Osim u Visokom, izvršna vlast je pripala ženi I u Doboj jugu.

Dok navedene općine budu vodile žene, Kakanj se može samo prisječati svojih vrijednih vijećnica, koje su se za svoje sugrađanke, ali I sugrađane borile svim snagama. Neke od njih moramo I spomenuti. To su Senka Balorda, Hatidža Šahman I Mirha Kulović.

Na početku rekoh da su žene djelimično odgovorne za ovakve poražavajuće rezultate. Zbog tog djela krivice, neka neko drugi odlučuje o nama bez nas.

Možda vam se svidi

Comments are closed.