15.7 C
Kakanj
Utorak, 15 Juna, 2021

Kafedžić: Oko 30 uposlenika javnog sektora u KS ima lažne diplome


Kafedžić kaže da je do sada utvrđeno tridesetak lažnih diploma.
“Proces je sada u nadležnosti tužilaštva. Ne mogu ti ljudi ostati bez posla dok se na završi taj krivični postupak. U toku su istrage”, pojasnio je i dodao:
“Upravo sam jučer dobio sa terena informaciju da smo vjerovatno otkrili još 17 novih diploma. Broj diploma raste i biće provjerene sve diplome u javnom sektoru KS.” prenosi “N1“.
Lažne diplome uoči konkursa
Gostujući u Novom danu, Erduan Kafedžić pojasnio je metodologiju kojom rade u otkrivanju lažnih diploma.
“U početku smo krenuli da provjeravamo diplome za lica koja su neposredno pred konkurse stekla diplomu i to se pokazalo kao dobar metodološki parametar. Utvrdili smo da je veliki broj osoba koja su završila neposredno pred konkurs imaju krivotvorene diplome”, kazao je.
Navodi da su tokom provjere nailazili i na otpor institucija.
“Jedna institucija gdje smo trebali da vršimo provjeru diploma za njihove uposlenike se obratila Agenciji za zaštitu ličnih podataka da zaustave taj proces. Mi smo bili jako uporni i imali smo snažne argumente i naravno da samo nastavili s tim procesom. Bilo je situacija da su institucije kod kojih smo tražili da nam dostave podatke o diplomama su se branile da je to proces, da se to plaća”, pojasnio je, kazavši da su mnogi odustali od te barijere.
“Ovdje se radi o visokom javnom interesu. Nešto što jako kompromitira javni sektor cijele države”, istakao je Kafedžić. prenosi “N1”.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO