Kadirov o razmjeni 200 ljudi za jednog: Izuzetno sam nezadovoljan

Veliki Putinov prijatelj Viktor Medvedčuk, koji je uhićen još u aprilu, razmijenjen je s Rusijom u sklopu razmjene zarobljenika. Ukrajinci kažu da se 200 ukrajinskih zatvorenika vratilo kući u zamjenu za Medvedčuka.

Tu je razmjenu prokomentirao čečenski vođa Ramzan Kadirov na Telegramu.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

“Kriminalci prepoznati kao teroristi ne mogu se mijenjati za vojnike”

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

“Izuzetno sam nezadovoljan jučerašnjom razmjenom. Čak mi je cijela situacija neshvatljiva. Kad god su se donosile borbene ili taktičke odluke, mi, aktivni sudionici specijalne operacije, bili smo konsultirani.

Razumijem da je na vrhu ministarstva obrane to mnogo vidljivije, ali smatram da se kriminalci prepoznati kao teroristi ne mogu mijenjati za vojnike. Razumio bih da postoji ekvivalentna razmjena – vojnik za vojnika, agent za agenta… Imamo puno zarobljenika Oružanih snaga Ukrajine, koje promijenite barem sto na jednog, a oni će i dalje ostati”, kazao je Kadirov pa nastavio:

“Završili smo razmjenu po ukrajinskim uvjetima. Nije u redu. Naši borci su razbili fašiste u Mariupolju, otjerali ih u Azovstal, dimili ih iz podruma, ginuli, ranjavani i granatirani. Premještaj čak i jednog od ovih azovskih terorista trebao je biti neprihvatljiv. I stoga ne čudi što su borci koji su oslobodili Mariupolj i sada izvukli zaključak – ne uzimajte naciste u zarobljeništvo.”

To je njegovo mišljenje, kaže da ne utječe na glavno načelo

Kadirov je zaključio sljedeće:

“Ovo je moje lično mišljenje i ni na koji način ne utječe na naše glavno nepokolebljivo načelo – svaka zapovijed vrhovnog zapovjednika je izvršna!”

Ko je Medvedčuk?

Viktor Medvedčuk rođen je 1954. u Sibiru, kamo su mu roditelji bili prognani nakon što mu je otac bio osuđen zbog suradnje s nacistima tokom okupacije Ukrajine. Radio je kao advokat, a kasnije je ušao u politiku.

Medvedčuk je vođa Opozicione platforme za život, najveće opozicione stranke u Ukrajini. U martu je stranka bila jedna od nekoliko koje je Zelenski suspendirao zbog povezanosti s Rusijom. Spominjao se kao jedan od Putinovih favorita za preuzimanje vlasti u Kijevu u slučaju da Rusija uspije zauzeti grad. Medvedčuk kaže da je ruski predsjednik Vladimir Putin kum njegovoj kćeri.

Ukrajinske vlasti stavile su Medvedčuka u kućni pritvor, ali on je pobjegao tri dana nakon što je Rusija napala Ukrajinu 24. februara. Medvedčuk je poznat kao jedan od najvećih protivnika Evropske unije, koju je jednom prilikom uporedio s nacističkom Njemačkom. Optuživalo ga se za organizaciju protesta podrške Rusiji i nekadašnjem predsjedniku Janukoviču, ali nikad nisu pronađeni dokazi za takve tvrdnje.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Firma iz BiH oblači Dinu Merlina

Bh. pjevač Dino Merlin često nosi košulje, a ukoliko...

Nobelovu nagradu za mir dobili Bjelorus i dvije organizacije za ljudska prava

U Oslu su u 11 sati objavljena imena dobitnika...