Kada treba stati: Ovo je pokazatelj da koristite previše deterdženta za veš

Možda ste puno puta posegnuli za vešom iz mašine, očekujući nešto mekano i nježno, a doživjeli da dohvatite hrpu grube tkanine koja je vrlo kruta i neudobna za nošenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je tako, velike su šanse da koristite preveliku količinu deterdženta za veš. On će očistiti prljavštinu i mrlje, ali na kraju stvoriti novi problem. Ostaci deterdženta koji se nisu dobro isprali dovode do toga da odjeća bude gruba na dodir i grebe prilikom nošenja.

Dovoljne su dvije kašičice za profesionalnu mašinu koja može primiti oko 12 kilograma veša, odnosno jedna kašika deterdženta za prosječnu mašinu koja prima oko osam kilograma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako perete na ruke, potrebno ga je još i manje. Istina, količina deterdženta koja je potrebna može se razlikovati od marke do marke, ali čak i kada na deklaraciji na stražnjoj strani boce piše da ga treba staviti više, imajte na umu da tu uputu pišu proizvođači, kojima je cilj da ga potrošite i kupujete više.

Stvari mogu biti i gore ako upotrebljavate deterdžent visoke učinkovitosti (HE), koji predstavlja visoko koncentrisanu formulu s malo pjene i može se koristiti u tradicionalnim i HE strojevima.

Ti su deterdženti najčešće dvostruka koncentracija ‘običnih’, pa ih treba i duplo manje, pogotovo kad uzmete u obzir da nove mašine visoke učinkovitosti koriste i manje vode za pranje od tradicionalnih. Tako se uobičajene količine deterdženta zapravo ne mogu ni otopiti, prenosi Klix.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE