Kad tijelo više ne može: 20 znakova da pucate od stresa

Hronični stres najčešće tiho, ali konstantno utiče na naš organizam, koji sve proživljava i pamti

2. Ujutru se teško budite. Nadbubrežna žlijezda zbog stresa ne luči dovoljno kortizola koji obično pomaže da se razbudimo.

2. Ujutru se teško budite. Nadbubrežna žlijezda zbog stresa ne luči dovoljno kortizola koji obično pomaže da se razbudimo.

3. Nemirni snovi i noćne more. Kada smo nervozni i napeti, češće se budimo pa se smanjuje mogućnost dosezanja stepena spavanja u kome umorne i opterećene snove zamjenjuju pozitivne i opuštene slike.

4. Jako želite slanu hranu. Hronični stres dovodi do disbalansa elektrolita u tijelu pa zato imamo potrebu za nečim slanim.

5. Zavrti vam se u glavi kada ustajete iz sjedećeg, ležećeg ili čučećeg položaja. I to je direktna posljedica nedostatka elektrolita.

6. Teški PMS i neredovne menstruacije posljedica su viška hormona stresa. Bolni menstrualni grčevi u dvostruko većoj mjeri javljaju se kod žena pod stresom.

7. Često ste prehlađeni jer hronični stres dovodi do pada imuniteta.

8. Ne znate se nositi sa stresnim situacijama. To je zato što se nakon duge izloženosti stresnim situacijama naša sposobnost tolerancije i otpornosti na stres znatno smanjuje.

9. Ne možete preživjeti dan bez kofeina ili energetskih pića. Vaše prirodne rezerve energije ispraznile su se zbog stresa.

10. Vikend glavobolje. Slabije glavobolje ili intenzivnije migrene mogu se pojaviti tokom vikenda, kada pada nivo stresa i napetosti.

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )

Možda vam se svidi

Leave A Reply