KAD ĆE DRŽAVE DA OTVORE GRANICE? KON DAO ODGOVOR NA PITANJE: Imaju informaciju

0

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da “nije nemoguće” da se uvede obavezna samoizolacija za građane koji se vraćaju iz inostranstva i dodao da se očekuje da će zbog pada broja zaraženih pojedine zemlje otvoriti granice za državljane Srbije.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Prema posljednjim podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, zaključno sa 8. septembrom, Srbija je imala 17,58 zaraženih na 100.000 stanovnika, što je najmanje u regionu i tri puta manje nego što je prosjek za cijelu Evropu, a Kon je za RTS, na pitanje zašto naši ljudi onda ne mogu da putuju u inostranstvo, rekao da će se to promijeniti i da je to birokratski usporeno.

– Imamo situaciju da će dobar dio zemalja samim tim što je palo ispod 25, a i dalje je u opadanju, otvoriti granice, to je sigurno i to se može očekivati – rekao je Kon.

On je naglasio da se takve odluke ne donose iz dana u dan, već nekoliko puta mjesečno.

Veliki broj građana Srbije nalazi se na ljetovanju u inostranstvu, a Kon je rekao da se već više od mjesec dana raspravlja da li treba da se uvede karantin za njih kada se vrate u zemlju.

– Postoji taj racionalan pristup šta može da se sprovede, a šta ne može. Ono što ne može da se sprovede, onda je teško i uvoditi – rekao je Kon ističući da neko, da bi bio u obaveznoj samoizolaciji, mora da dobije rešenje, a da bi obavezno testiranje dovelo do toga da se “zapuše laboratorije”.

Kon je zaključio da “nije nemoguće da se uvede i obavezna samoizolacija, ali se jednostavno teško može sprovesti”.

[bar group="4078"]