Južna Koreja potvrdila najviše novozaraženih koronavirusom u posljednjih 50 dana

U Južnoj Koreji je zabilježen rekordan broj novozaraženih u posljednjih 50 dana, prenosi Anadolu Agency (AA).

U Južnoj Koreji je zabilježen rekordan broj novozaraženih u posljednjih 50 dana, prenosi Anadolu Agency (AA).

Novinska agencija Yonhap pozivajući se na Korejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC) javila je kako je u posljednja 24 sata potvrđeno 79 novih slučajeva zaraze.

To je najveći porast broja novozaraženih na dnevnom nivou u posljednjih 50 dana.

Najviše novih slučajeva zaraze potvrđeno je u Seulu i okolnim područjima, a ministar zdravstva Park Neung-hoo pozvao je stanovnike s tog područja da izbjegavaju nepotrebne kontakte i susrete.

Park je ukazao na značajan broj zaraženih uposlenika ”Coupanga“, kompanije koja se bavi e-trgovinom te pozvao poslodavce da zaraženim uposlenicima omoguće dopust.

Južna Koreja je poduzimanjem niza mjera na sprečavanju širenja koronavirusa, koji je izbio u Kini, a potom se proširio na mnoge zemlje širom svijeta, uspjela u značajnoj mjeri zarazu staviti pod kontrolu.

U martu je na dnevnom nivou bilo potvrđeno po više od 500 slučajeva zaraze, dok je od sredine aprila taj broj smanjen na ispod 30 dnevno, a u pojedinim periodima potvrđeno je i manje od 10 slučajeva dnevno.

Međutim, od 6. maja, odnosno ublažavanjem određenih mjera i otvaranjem ugostiteljskih objekata poput noćnih klubova u Seulu, došlo je do porasta broja zaraženih.

Podaci KCDC-a pokazuju kako su do danas u zemlji zaražene 11.344 osobe, 269 je umrlo od posljedica infekcije, a oporavilo se 10.340.

Možda vam se svidi

Leave A Reply