JU KSC Kakanj pomjera granice

Danas su uposlenici JU KSC Kakanj otišli u Brnjic kako bi se izvele dvije profesionalne pozorišne predstave za mališane iz OŠ “Rešad Kadić” a upriličeno je i predavanje o kulturno-historijskoj baštini naših krajeva i historiji BiH od strane uposlenice Muzeja Kaknja.

Za mlađe učenike izvedena je predstava edukativnog karaktera “Pazi, zebra” koja na zabavan i duhovit način, kroz igru mladih glumaca, vodi u svijet pravila ponašanja u saobraćaju: od prelaska ulice i prepoznavanja osnovnih saobraćajnih znakova i signalizacije, preko ponašanja u sredstvima javnog prijevoza i drugim vozilima, pa do izgradnje pravilnog odnosa prema svim učesnicima u saobraćaju, posebno prema policajcima koji su tu da nam pruže pomoć i zaštitu. Glavne uloge u ovoj predstavi tumače glumci Mirza Bajramović i Zlatan Školjić.

15170743_1023729994421199_5261107225988446624_n

Vjerujemo da su mališani uživali u glumačkoj igri talentovanih glumaca ali i ono važnije, da im je prenesena jasna i snažna poruka iz predstave.

Za starije razrede izvedena je pozorišna predstava “Kamenje” koja tretira maloljetničko i vršnjačko nasilje, ispituje uzroke i posljedice takvog ponašanja kod mladih koje najčešće proizilazi upravo od nerazumijevanja od strane okoline, nedovoljnog i najčešće nekvalitetnog razgovora sa djecom, koja su svakodnevno izložena fizičkom i verbalnom, a sve češće sajber nasilju u kome se superiornost u odnosu prema njima upravo dokazuje kroz primjenu sile.

Cilj ove predstave je da stvori prostor za dijalog među pedagoškim i prosvjetnim radnicima, učenicima i odgojno-obrazovnim institucijama o maloljetničkom i vršnjačkom nasilju, većem razumijevanju mladih, te animira sve odgovorne subjekte da pokreću ovakve i slične društveno korisne projekte namijenjene najširoj zajednici.

Po završetku predstave učenici su imali priliku da glasaju o tome jesu li dječaci krivi ili nisu i ako jesu kako ih kazniti?

Ukupno 29 učenika se izjasnilo da dječaci nisu krivi a 62 učenika da su krivi.

Nakon predstave učenici su imali priliku slušati predavanje na temu “Izgradnja državnosti BiH” od strane uposlenice Muzeja Kaknja.

Danas je bio poseban dan iz razloga što smo uspjeli izvesti dvije profesionalne predstave prvi put u Brnjicu, budući da zbog udaljenosti od naše Ustanove učenici ne mogu stalno da posjećuju JU KSC Kakanj a nama je  bilo posebno zadovoljstvo da usrećimo divnu djecu iz OŠ “Rešad Kadić”.

U narednom periodu trudit ćemo se da mobilizujemo mnogobrojne sadržaje JU KSC Kakanj i da to bude naša redovna praksa.

Bitno je napomenuti da je finansijski pokrovitelj projekta “Putujuće pozorište” Raiffeisen banka!

15178046_1023784161082449_6922753489160580665_n

Video koji je postao hit na internetu.
Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar