JU Dom zdravlja Kakanj: U kaknju nema novootkrivenih slučajeva infekcije covid-19, zahvaljujemo se našim sugrađanima

Operativni tim JU „Dom zdravlja“ Kakanj obaještava javnost da na području općine Kakanj nema novootkrivenih slučajeva infekcije novim korona virusom i svih pet testiranih pacijenata, čiji su brisevi tokom jučerašnjeg dana poslati na UKC Sarajevo, su negativni.

Rad i svi napori JU „Dom zdravlja“ Kakanj će i dalje biti usmjereni na sprečavanju nastanka oboljenja na području naše Općine, tako da ćemo i dalje vršiti dezinfekciju terena, testirati slučajeve za koje postoje jasne epidemiološke indikacije koje ukazuju na ostvarivanje kontakata sa osobama kod kojih je potvrđena infekcija, te obavljati sve neophodne mjere i radnje kako bismo spriječili nastanak zaraze na području općine Kakanj.

Trenutno je 466 osoba stavljeno pod zdravstveni nadzor gdje im se kontinuirano prati zdravstveno stanje i daju sve neophodne smjernice i instrukcije za zaštitu ličnog i kolektivnog zdravlja, a 235 osoba je završilo sa prvih 14 dana samoizolacije i njima su u Higijensko epidemiološkoj službi JU „Dom zdravlja“ Kakanj data jasna uputstva i savjeti kojih su obavezni pridržavati se u narednom periodu.

Zahvaljujemo se našim sugrađanima na poštivanju izdatih mjera kojima želimo spriječiti mogućnost nastanka oboljenja uzrokovanih novim korona virusom COVID-19 i pozivamo ih da se i dalje pridržavaju istih, a prije svega da vode računa o: ličnoj higijeni (pranje i dezinfekcija ruku, održavanje higijene prostora u kojem žive), izbjegavanju socijalnih kontakata, da koriste ličnu zaštitnu opremu-maske i rukavice, a pogotovo ako kišu ili kašlju, te da prilikom kihanja i kašljanja to čine u maramice koje će odmah odložiti u otpad, da ne izlaze iz svojih domova osim ako zaista imaju neku neodložnu potrebu.

Obzirom da se mijenja epidemiološka struktura i da postoji mogućnost proširenja infekcije zbog uvezenih slučajeva ili slučajeva iz poznatih žarišta, još jednom molimo građane da pokažu društvenu odgovornost prema ličnom i kolektivnom zdravlju, a pogotovo da ne prikrivaju ni jednu epidemiološku činjenicu zdravstvenim radnicima prilikom davanja anamnestičkih podataka.

Molimo sve građane koji su bili u zemljama ili regijama gdje je registrovana pojava novog korona virusa ili su bili u poznatim klasterima  (Konjic, Mostar, Banja Luka, Tuzla) u BiH ili su ostvarili kontakt pozitivnim osobama (Ul. Alije Izetbegovića br. 77 lamela ulaz B), da se OBAVEZNO trebaju javiti putem telefona i da izvrše registraciju na sljedeće brojeve: 032/460-964, 032/465-989, 032/460-950, 032/460-958 ili 124, gdje će dobiti potrebne instukcije o daljnjem postupanju.

OBAVEZNO svi koji su ostvarivali socijalni kontakt moraju ostati u samoizolaciji i biti u kontaktu sa Higijensko epidemiološkom službom JU „Dom zdravlja „ Kakanj, jer je samoizolacija najefikasnija i najbitnija mjera u sprečavanju nastanka COVID-19.

Na kraju, još jednom ponavljamo da je izuzetno važno da naši sugrađani daju istinite i tačne podatke o kretanjima i ostvarenim kontaktima prilikom davanja epidemiološke ankete zdravstvenim radnicima kako nam se ne bi desio ‘slučaj Tuzla’.

Možda vam se svidi

Leave A Reply