JU Dom zdravlja Kakanj: Postoji mogućnost proširenja infekcije zbog uvezenih slučajeva

Operativni tim JU „Dom zdravlja“ Kakanj obaještava javnost da na području općine Kakanj nema novootkrivenih slučajeva infekcije novim korona virusom.

Obzirom da je veliki broj uzoraka iz cijele Federacije Bosne i Hercegovine dostavljen na UKC Sarajevo, još uvijek nismo dobili rezultate jučerašnjeg testiranja, ali se nadamo da će tokom dana stići rezultati i jučerašnjeg i današnjeg testiranja koje se sprovodi pod nadzorom epidemiologa iz JU „Dom zdravlja“ Kakanj prema epidemiološkim indikacijama.

Sve službe u JU „Dom zdravlja“ Kakanj organizuju svoj rad kako bi građanima bila dostupna zdravstvena zaštita i unatoč tome zajedničkim snagama nastojimo spriječiti nastanak oboljenja na području naše Općine.

Svakodnevno se vrši dezinfekciju zgrada institucija, stambenih zgrada, javnih površina i ulica, testiraju se slučajevi za koje postoje jasne epidemiološke indikacije koje ukazuju na ostvarivanje kontakata sa osobama kod kojih je potvrđena infekcija, te obavljati sve neophodne mjere i radnje kako bismo spriječili nastanak zaraze na području općine Kakanj.

Trenutno je 438 osoba stavljeno pod zdravstveni nadzor gdje im se kontinuirano prati zdravstveno stanje i daju sve neophodne smjernice i instrukcije za zaštitu ličnog i kolektivnog zdravlja, a 276 osoba je završilo sa prvih 14 dana samoizolacije i njima su u Higijensko epidemiološkoj službi JU „Dom zdravlja“ Kakanj data jasna uputstva i savjeti kojih su obavezni pridržavati se u narednom periodu.

Pozivamo i molimo naše sugrađane da se i dalje pridržavaju mjera kojima želimo spriječiti mogućnost nastanka oboljenja uzrokovanih novim korona virusom COVID-19, a prije svega da vode računa o: ličnoj higijeni (pranje i dezinfekcija ruku, održavanje higijene prostora u kojem žive), izbjegavanju socijalnih kontakata, da koriste ličnu zaštitnu opremu-maske i rukavice, a pogotovo ako kišu ili kašlju, te da prilikom kihanja i kašljanja to čine u maramice koje će odmah odložiti u otpad, da ne izlaze iz svojih domova osim ako zaista imaju neku neodložnu potrebu.

Obzirom da se mijenja epidemiološka situacija i da postoji mogućnost proširenja infekcije zbog uvezenih slučajeva ili slučajeva iz poznatih žarišta, još jednom molimo građane da pokažu društvenu odgovornost prema ličnom i kolektivnom zdravlju, a pogotovo da ne prikrivaju ni jednu epidemiološku činjenicu zdravstvenim radnicima prilikom davanja anamnestičkih podataka. 

Molimo sve građane koji su bili u zemljama ili regijama gdje je registrovana pojava novog korona virusa ili su bili u poznatim klasterima da se OBAVEZNO trebaju javiti putem telefona i da izvrše registraciju na sljedeće brojeve: 032/460-964, 032/465-989, 032/460-950, 032/460-958 ili 124, gdje će dobiti potrebne informacije i instukcije o daljnjem postupanju.

OBAVEZNO svi koji su ostvarivali socijalni kontakt moraju ostati u samoizolaciji i biti u kontaktu sa Higijensko epidemiološkom službom JU „Dom zdravlja „ Kakanj, jer je samoizolacija najefikasnija i najbitnija mjera u sprečavanju nastanka COVID-19.

Na kraju, još jednom ponavljamo da je izuzetno važno da naši sugrađani daju istinite i tačne podatke o kretanjima i ostvarenim kontaktima prilikom davanja epidemiološke ankete zdravstvenim radnicima, te da poštuju izdate preventivne mjere kako bi sačuvali lično i kolektivno zdravlje.

Možda vam se svidi

Leave A Reply