11.4 C
Kakanj
Četvrtak, 17 Juna, 2021

Josep Borrell: “Nećemo se smiriti dok Zapadni Balkan ne bude unutar EU-a”


Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell poručio je pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda da “EU neće mirovati sve dok zemlje Zapadnog Balkana ne budu dio Evropske unije”.
“U tom cilju, u potpunosti smo mobilizirani da podržimo pomirenje i reforme kao najbolji protuotrov za nacionalističku retoriku”, naveo je Borrell, a prenosi Tanjug.
On je u govoru najavio da će se sljedeće sedmice u Briselu, u organizaciji EU-a, održati novi sastanak dijaloga Srbije i Kosova.
Borrell je pred Vijećem sigurnosti UN-a, na sjednici posvećenoj saradnji UN-a i EU-a, govorio o ulozi i podršci koju Evropska unija daje održanju globalnog mira i sigurnosti, saradnji sa UN-om i regionalnim organizacijama.
‘Duboka angažiranost’
Zapadni Balkan je naveo među primjerima “duboke angažiranosti” EU-a, gdje su potrebni “hitni rezultati”.
Pored Zapadnog Balkana, Borrell je pomenuo i Bjelorusiju, Ukrajinu i Bliski Istok.
“Šire gledano, u Evropi ne želimo geostratešku konkurenciju. Želimo mirno, prosperitetno i stabilno susjedstvo, bez takozvanih dugotrajnih sukoba i zona utjecaja”, naglasio je Borrell.
On se založio za oživljavanje multilateralizma zasnovanog na međunarodnom pravu i naglasio da Evropska unija ostaje posvećena saradnji i principima Ujedinjenih naroda.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO