― Marketing ―

Još jedna firma u BiH će svojim radnicima isplatiti po 1.080 maraka jednokratne pomoći

- Marketing -

Uprava kompanije GS – Tvornica mašina Travnik d.o.o donijela je odluku o isplati 1.080 maraka pomoći svojim zaposlenim.

Kako navode iz GS-TMT, cjelokupan iznos radnici će dobiti u tri rate, počevši sa platom za septembar.

Vođena izuzetno lošom demografskom situacijom vezanom za enorman odlazak, posebno stručnih i dobro obrazovanih mladih ljudi, Uprava na čelu sa direktoricom firme GS-TMT Snježanom Köpruner, predlaže Udruženju poslodavaca Federacije BiH i sindikatima da pokrenu zahtjev prema Vladi vezan za povećanja plaća svih zaposlenika, a sastoji se u tome da se na sva povećanja plaća radnicima od 1. januara 2023. godine ne plaćaju doprinosi u trajanju od jedne godine.

- Marketing -

– To znači da, ako radnik ima plaću 1.000 KM i dobije povećanje na 1.500 KM, na iznos povećanja od 500 KM, ne plaća doprinose godinu dana. Za to vrijeme Vlada ima vremena da osmisli dugoročnije mjere za smanjenje doprinosa i rasterećenje poslodavaca, a sve na dobrobit radnika i svih građana – navode iz GS-TMT.

Sličan način stimulacije postoji u RS-u, a sastoji se u tome da je Vlada RS-a donijela Zakon o poticajima privredi koji ovaj segment tretira tako da na povećani dio plaća Vlada refundira 70 posto doprinosa.

To znači da na 100 KM uplaćenih doprinosa Vlada svakih pola godine refundira 70 KM, saopćeno je iz GS-TMT.

- Marketing -

BONUS VIDEO

Izložba “Unutar četiri zida” otvorena u Sarajevu

Večeras je u prostoru galerije Europe House u Sarajevu svečano otvorena izložba pod nazivom "Unutar četiri zida", koju su zajednički kreirale fotografkinja Aida Redžepagić...