Joe Biden traži objavu transkripta o navodnom Trumpovom obećanju stranom vođi

0

Donald Trump bi u najmanju ruku trebao smjesta objaviti transkript spornog razgovora, kako bi Amerikanci mogli sami prosuditi“, objavio je na Twitteru u petak Biden.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Brojni mediji optužuju Bijelu kuću za pritisak na Ukrajinu kako bi istražila Bidenova sina.

“Washington post” objavio je kako je zviždač u američkoj obavještajnoj službi ispunio prijavu, koja u središtu ima Trumpov telefonski razgovor s novim ukrajinskim vođom Volodimirom Zelenskijem.

Zviždač, član obavještajne zajednice, poslao je 12. avgusta službenu prijavu glavnom inspektoru obavještajne službe ocijenivši zabrinjavajućim “obećanje” koje je republikanski milijarder dao stranom čelniku. Trump je odbacio optužbe. “Misle da sam možda imao ‘rizičan’ razgovor sa stanovitim stranim čelnikom, polazeći od ‘veoma pristrane’ izjave zviždača“, napisao je Trump. “To je zviždač politički pristaša“, rekao je Trump dodajući kako se radi samo o “još jednom političkom napadu“.

Biden je pozvao Trumpa da “naredi uredu šefa Nacionalne sigurnosne agencije da prekine s odugovlačenjem i objavi zviždačevu obavijest Kongresu“. “Ako su ti navodi tačni, onda uistinu Trump nema granica u svojoj spremnosti da zloupotrebljava svoju moć i ponižava našu zemlju“, tvitao je američki potpredsjednik u Obaminom mandatu.

Kongres pojačava istragu o zviždačevom prigovoru, a glavni inspektor obavještajne službe saslušan je, iza zatvorenih vrata, pred Obavještajnim odborom Zastupničkog doma u četvrtak.

Rudy Giuliani, predsjednikov advokat, pred novinarima “CNN-a” odbacio je navode o poticanju Ukrajine da istraži Bidenova sina, Huntera, zbog korupcije. No, nakon toga je Giuliani nehotice priznao da je poticao Ukrajinu da upravo to čini. “Naravno da jesam“, odgovorio je izravno Giuliani.

Ključni demokrati u Zastupničkom domu pisali su Bijeloj kući izražavajući zabrinutost da Trump i Giuliani pritišću Ukrajinu “u službi” predsjedničke kampanje. Trump će se susresti sa Zelenskijem iduće sedmice u New Yorku, a otvoreno saslušanje održat će se u Kongresu u četvrtak, prenosi “N1“.