Joe Biden: “Ne vjerujem Trumpovom planu za vakcinu”

0

“Budimo jasni: vjerujem u vakcinu, vjerujem naučnicima, no ne vjerujem Donaldu Trumpu”, kazao je Biden dodavši da “mu ovog trenutka ne može vjerovati ni američki narod”.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden odbacio je u srijedu optužbe predsjednika Donalda Trumpa o tome da širi strah vezano uz sigurnost vakcine protiv koronavirusa, pozvavši Trumpa da se prikloni naučnicima i ne požuruje njihov rezultat.

“Budimo jasni: vjerujem u vakcinu, vjerujem naučnicima, no ne vjerujem Donaldu Trumpu”, kazao je Biden dodavši da “mu ovog trenutka ne može vjerovati ni američki narod”.

Biden je upozorio protiv pokušaja požurivanja da se iziđe u javnost s nedovršenom vakcinom uoči predsjedničkih izbora 3. novembra.

Trump je optužio svog demokratskog protukandidata na izborima da potiče sumnje među Amerikancima oko efikasnosti vakcine.

U SAD-u je umrlo 195.000 ljudi koji su bili zaraženi koronavirusom, više nego u bilo kojoj drugoj zemlji, te su izgubljeni milioni radnih mjesta, a pandemija je dobila središnje mjesto u izbornoj kampanji.

Trump je u više navrata umanjivao rizike zaraze od Covida-19, pogotovo na početku krize, te je na sebe navukao kritike zbog ignorisanja i zanemarivanja upozorenja naučnika i dužnosnika javnog zdravstva.

Obraćajući se javnosti iz svog doma u Wilmingtonu, u saveznoj državi Delawareu, Biden je istaknuo kako vakcina treba biti odobrena samo uz poštivanje strogih sigurnosnih standarda.

“Naučna otkrića ne gledaju na kalendar jednako kao ni virus. Posebno nemaju veze s izbornim ciklusima. Njihov tajming, odobrenje i distribucija nikada ne smiju biti određeni političkim razlozima”, kazao je Biden.

Ranije je republikanski zastupnik, ljekar i Trumpov pobornik Brad Wenstrup odbacio zabrinutost s tim u vezi navodeći da će Uprava za hranu i lijekove osigurati da vakcina bude sigurna. “Vjerujemo da FDA neće odobriti nešto što nije sigurno i učinkovito”, rekao je.