Joe Biden: Ako stojimo po strani i šutimo, saučesnici smo

Iskonski grijeh ove zemlje još guši našu naciju danas – kazao je Bajden, referirajući se na naslijeđe robovlasništva u SAD-u.

Uživo se iz svoga doma u državi  Amerikancima se obratio bivši potpredsjednik Džo Bajden (Joe Biden) i  Trampov (Trump) suparnik na predstojećim predsjedničkim izborima. 

– Jedna od stvari na koju svako ljudsko biće ima pravo: disati. Tako jednostavno, tako obično, tako brutalno . Ista se stvar dogodila s (Ahmaudom) Arberyjem, Breonnom Taylor, Georgeom Floydom. To je popis koji ide 400 godina unazad. Iskonski grijeh ove zemlje još guši našu naciju danas – kazao je Bajden, referirajući se na naslijeđe robovlasništva u SAD-u.

Bajden je poručio da “ako stojimo po strani i šutimo, suučesnici smo”. 

– Zemlja mora izliječiti “otvorene rane” sistemskog rasizma i donijeti pravdu Džordžu Flojdu (Floyd) i njegovoj porodici. Nije vrijeme za zapaljive tvitove – rekao je Bajden vjerojatno se referirajući na Trampa koji je na Twitteru nasilne prosvjednike nazvao “lupežima”.  

Dodao je:

– Nije vrijeme za poticanje nasilja. Moramo stati kao nacija uz afroameričku zajednicu, uz sve manjinske zajednice, i zajedno biti jedna Amerika.

Možda vam se svidi

Leave A Reply