Jildirim proglasio pobjedu, Erdogan zahvalio građanima

Turski premijer Binali Jildirim proglasio je pobjedu poslije referenduma na kojem je većina građana glasala za ustavne promjene koje daju šira ovlašćenja predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu.

“Prema nezvaničnim rezultatima, referendum o uvođenju predsjedničkog sistema završen je pobjedom jer su građani glasali za promjene”, rekao je Jildirim u govoru u sjedištu vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP).

Prema podacima poslije 98,95 odsto prebrojanih glasova, 51,34 odsto građana glasalo je za promjene Ustava, ali je opozicija osudila “manipulacije” i dodala da će osporiti dio rezultata.

Najveća turska opoziciona partija saopćila je da će tražiti da se preispita najmanje 37 odsto prebrojanih glasova s referenduma u Turskoj o povećanju moći predsjednika te zemlje.

Zamjenik predsjednika Republikanske narodne partije (CHP) Erdal Aksunger rekao je da bi taj broj mogao da se poveća i do 60 odsto.

“Od jutros smo utvrdili oko 2,5 miliona problematičnih glasova”, rekao je Aksunger.

Opoziciona Narodna demokratska partija (HDP), koja se također protivila ustavnim promjenama, saopćila je da namjerava da uloži prigovor za dvije trećine prebrojanih glasova.

HDP je na Twiteru napisala i da njihovi podaci “ukazuju na manipulaciju u rasponu od tri do četiri odsto glasova”.

U Turskoj je danas održan referendum o uvođenju predsjedničkog sistema vlasti, koji bi zamijenio parlamentarni, čime bi predsjednik Redžep Tajip Erdogan dobio šira ovlaščenja uz teoretsku mogućnost da ostane na vlasti do 2029. godine.

Predsjednik Erdogan već je zahvalio svojim pristalicama na podršci, a nazvao je i svoje političke saveznike kako bi im čestitao na pobjedi i zahvalio, rekli su turski zvaničnici. Erdogan je rekao da je “zahvalan građanima koji su izrazili svoje mišljenje”.

“Ovo je pobjeda cijele Turske. Posebno zahvaljujem građanima koji su glasali izvan Turske jer znamo kroz šta su sve prolazili”, rekao je Erdogan i dodao da je na glasanje izašlo 86 odsto birača.

Erdogan je pozvao strane zemlje da poštuju rezultate referenduma.

Erdogan je izrazio večeras spremnost da organizuje novi referendum o ponovnom uvođenju smrtne kazne, nakon što je proglasio pobjedu na referendumu na kojem su građani glasali za njegove predložene ustavne promjene.

Odgovarajući okupljenim koji su vikali “smrtna kazna”, Erdogan je rekao da će o tome sada razgovarati s premijerom Binalijem Jildirimom.

“Ako opozicija podrži ponovno uvođenje smrtne kazne, ja ću to odobriti, a ako neće, onda ćemo da organizujemo novi referendum”, dodao je predsjednik Turske.

Erdogan je već spominjao mogućnost ponovnog uvođenja kapitalne kazne poslije neuspelog puča 15. jula 2016. godine. Ta kazna je ukinuta 2004. zbog kandidature Turske za prijem u Evropsku uniju.

Odnosi Turske i EU su znatno pogoršani posljednjih mjeseci jer je Njemačka zabranila tri skupa turske zajednice radi promocije referenduma o Erdoganovim ovlašćenjima, što je potom učinila i Holandija.

Erdoganove pristalice već su počele da slave na ulicama Istanbula uz vatromet. Brojni državljani Turske sa privremenim boravkom u BiH, kao i brojni stanovnici glavnog grada BiH proslavili su na sarajevskim ulicama rezultat referenduma o ustavnim promjenama u Turskoj, koji je, prema trenutnim rezultatima, podržalo više od 50 odsto turskih građana.

Konvoj automobila, uz sirene i istaknute državne zastave BiH i Turske, kretao se na relaciji Ilidža – Barčaršija, a iz konvoja su se mogli čuti tekbiri i parole podrške aktuelnom predsjedniku Republike Turske.

Možda vam se svidi

Leave A Reply