Povezano

Jeste li znali da je Kim Jong-il osmislio burrito? Nismo ni mi, a sigurno nisu ni Meksikanci

Bivši vođa se malo precijenio jer prvi burrito se pojavio u američkim restoranima 1930-ih, a cijeli svijet ih je jeo daleko prije 2011.

U vremenu kada građani gladuju, a zemlja se sprema na još veću nestašicu hrane, pravi je trenutak za malo propagandnih poruka.

- Marketing -

Lažna tvrdnja stigla je u trenutku kada su u glavnom gradu odlučili podići prodaju ovog meksičkog specijaliteta. Nadrealni video opisao je obrok kao ‘pšenični omotač’ stanovništvu koje se bori s nestašicom hrane.

Novine Rodong Sinmun, koje se smatraju državnim glasnikom, izvijestile su da je burrito 2011. smislio Kim Jong-il, otac sadašnjeg vrhovnog vođe Kim Jong-una. U izvještaju su dodali da se njegov sin i nasljednik također ‘pedantno zanima’ za burrito, prenosi.

Nebulozni propagandni filmić prikazuje građane kako piju čaj i jedu burrito ispred tvornice hrane, Kumsong. Snimka prikazuje i mural Kim Jong-ila kako se smješka okružen hrpom burrita.

Ono što suludi snimak ne može sakriti jesu svjedočanstva ljudi koji su uspjeli pobjeći iz zemlje. Naime, većina stanovnika države ne može ni sanjati o takvom obroku. To je potvrdio Hyun-seung Lee, koji je rođen u elitnoj sjevernokorejskoj porodici, ali je pobjegao iz zemlje 2014. godine.

  • To je zato što im se niti ne daje prilika da se susreću s tim. Većina građana nema novca za kupovinu strane hrane. Čak i da imaju novca, nemaju ga gdje pojesti. Devedesetih su ljubitelji hljeba i maslaca bili kritizirani kao socijalističke izdajice- objasnio je.

Dodao je da u mnogim slučajevima jednostavno nema dovoljno dostupnih sastojaka za ponovno stvaranje strane hrane.

  • Nikad nisam vidio burrito na prodaji u Sjevernoj Koreji- rekao je Hyun-seung.
  • Možda do sada nije bilo restorana u kojima možete jesti burito. Stopa konzumacije zapadnjačke hrane u Sjevernoj Koreji je iznimno niska, jer postoji vrlo malo restorana u kojima se takva hrana može jesti, a i nema dovoljno raznolikih sastojaka. Različiti sastojci za kuhanje poput mlijeka, sira i začina apsolutno nedostaju.

No čini se da postoje neke razlike između sjevernokorejskog burrita i tradicionalnijih zapadnih verzija – za koje Wikipedia tvrdi da su se prvi put pojavile na američkim jelovnicima 1930-ih METRO news.

Verzija za Pjongjang sadrži neku vrstu mesa donera, uz mješavinu kupusa i mrkve, što je možda čini više poput zamota koji biste mogli pronaći u prodavaonici kebaba. Kim Jong-il je savjetovao da je ‘pšenične obloge’ najbolje popratiti mineralnom vodom ljeti i toplim čajem zimi.

Ipak, Rowan Beard, vodič za Young Pioneer Tours – koji je specijaliziran za organiziranje putovanja u Sjevernu Koreju – rekao je da se s jelom nije susreo u Pjongjangu.

  • Prvi je put da vidim doner meso i te posebne aparate za pečenje u Sjevernoj Koreji. Nikada prije nisam tamo jeo burrito ili wrap. Izgleda dosta dobro! Sigurno ću tome dati priliku kada se Sjeverna Koreja ponovno otvori za turiste.

- Marketing -

Najnovije

Popularno