Povezano

Jednosatni štrajk upozorenja policije u HNK-u


4 i po miliona maraka duga, koliko su se obavezali isplatiti u ovoj godini, Vlada namjerava riješiti kroz budžetski rebalans, no u Sindikatu policije smatraju da je takav potez samo zamajavanje.
Ni u jednoj se organizacijskoj jedinici MUP-a rad nije doslovno prekidao. Jednosatni je štrajk bio samo upozorenje Vladi da krši dogovor, sad već skoro 5 mjeseci star. A odnosi se na dio isplate dugovanja iz ranije donesenih sudskih odluka na osnovu tužbi koje su i policajci i drugi budžetski korisnici podnosili zbog kršenja odredbi iz kolektivnih ugovora. Od skoro 30 miliona maraka duga, plan je bio da u ovoj godini budu isplaćena otprilike 4 i po miliona.
„Mi smo od tog dogovora 24. juna do danas uputili 5 ili 6 dopisa direktno na premijera, ministra finansija i ministra unutrašnjih poslova, da ih upozorimo da na narednoj sjednici Vlade usvoje odluku kako je dogovoreno. Nikad nismo dobili ama nikakav odgovor“, kaže Fadil Čustović, član Upravnog odbora Sindikata policije u HNK-u.
Nedavno su, doduše, sjedili za istim stolom. Vlada i sindikati, i to ne samo policijski već i drugih budžetskih korisnika, na koje se ova dugovanja također odnose. Rečeno im je tad da će eventualnog izmirenja duga biti, u rebalansu ovogodišnjeg i prijedlogu budžeta za narednu godinu.
„Nismo zapostavili tu činjenicu da želimo i dalje rješavati probleme izvansudskih nagodbi i pravosnažnih sudskih presuda i to će biti u ovim dokumentima vidljivo“, naveo je Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNK-a.
No, za policijske službenike priča o rebalansu ne stoji. U budžetu, kažu, već postoji stavka o izmirenju uknjiženog duga.
„Jako smo svjesni, duboko smo umiješani u tu problematiku i dobro znamo da nikakav rebalans nije potreban da bi se ta 4 i po miliona upotrijebila u svrhe za koje je namijenjen“, dodaje Čustović.
U Vladi zbog održanog štrajka izražavaju zabrinutost. Spominju interesne skupine, predizborne aktivnosti, hvale se kako policiju opremaju – kao da im to nije obaveza, plaše ekonomskom krizom… Policajcima okupljenim u sindikat to, pak, ništa ne znači. Od ostvarenja svojih prava ne odustaju.
„Ukoliko Vlada nakon ovoga ne ispoštuje dogovor o isplati potraživanja, odredit ćemo dalje korake koje nam zakon dozvoljava. Odlučit ćemo na Upravnom odboru, u okviru zakona, koji su daljnji koraci“, poručuje Vido Marić, zamjenik predsjednika Sindikata policije u HNK-u.
Lopta je sad, kažu, na strani Vlade HNK-a, prenosi Federalna.

- Marketing -

Najnovije

Popularno