Povezano

JEDINSTVENO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE: Pronađeni ostaci muškarca koji je poginuo u erupciji Vezuva – Bježao je prema moru

Italijanski arheolozi otkrili su skeletne ostatke čovjeka ubijenoga u erupciji Vezuva iz 79. godine nove ere. Naučnici vjeruju da je muškarac pokušavao ući na spasilački brod bježeći od jedne od najpoznatijih vulkanskih erupcija u historiji, piše Business Insider.

Smrtno je stradao samo nekoliko koraka od mora u drevnom rimskom gradu Herkulaneju. Sa sobom je nosio drvenu kutiju u kojoj je bio prsten, njegova vjerovatno najdragocjenija imovina.

Foto: Marco Cantile/Alamy/Alamy/Profimedia
- Marketing -

Kostur muškarca za kojega se vjeruje da je imao između 40 i 45 godina ležao je okrenut prema gore, što sugerira da je u trenutku pogibije vjerojatno gledao prema naletu oblaka pepela. Inače, većina žrtava pronađenih u Herkulaneju bili su okrenuti prema dolje.

Iako su ovi ostaci otkriveni tokom iskapanja još u oktobru, arheolozi su tek u srijedu objavili prve fotografije.

“Posljednji trenuci ovdje bili su uistinu strašni. Usred noći, u 1 sat, piroklastična eksplozija koju je proizveo vulkan stigla je do grada u kojemu je temperatura narasla do 300, 400 stepeni, neke studije čak spominju između 500 i 700 stepeni. Užareni oblak koji je jurio prema moru brzinom od 100 km/h bio je toliko gust da u sebi uopće nije imao kisika. Zbog izgaranja uzrokovanoga protokom magme, pepela i plina, muškarčeve kosti bile su obojene u crveno od krvi. Smrt je bila trenutna”, rekao je arheolog Francesco Sirano.

Francesco Sirano kraj ostataka iz Herkulaneja (Foto: Cesare Abbate/Zuma Press/Profimedia)

Ostaci nesretnog čovjeka također su bili okruženi teškim karboniziranim drvetom, uključujući krovnu gredu koja mu je možda i smrskala lobanju. U ribarskim skloništima na istoj lokaciji 1980-ih otkopano je 300 ljudi – pretpostavlja se kako su svi oni čekali akciju spašavanja od strane flote Plinija Starijega.

Istraživači se sad pitaju zašto se ovaj muškarac nije sklonio s ostalima. Sirano sugerira da je možda bio spasilac ili vojnik koji je pomagao drugima da pobjegnu prema moru. Mogao je biti i bjegunac koji je napustio grupu kako bi pokušao ući na spasilački brod. Neki stručnjaci vjeruju kako nije bio bogat čovjek, o čemu svjedoči i prsten koji je nosio sa sobom.

“Prsten je crvenkast, što ukazuje na to da je napravljen od željeza, a unutar kutije pronašli smo nešto zeleno što bi moglo ukazivati na bronzu. Kutija izgleda kao da je bila korištena za čuvanje sitniša, a ako je to sve što je dotični čovjek nosio, vjerojatno nije bio bogat”, rekao je arheolog Ivan Varriale.

- Marketing -

Najnovije

Popularno