-2 C
Kakanj
Srijeda, 27 Januara, 2021

Jedinstven primjer u BiH: U ZDK olakšice za roditelje djece sa poteškoćama u razvoju

Roditelji djece sa poteškoćama u razvoju, zaposleni u obrazovnim institucijama u Zeničko-dobojskom kantonu, moći će raditi polovinu radnog vremena.

To je rezultat deseto-mjesečnih pregovora o novom Kolektivnom ugovoru za obrazovanje.

Ovo je i jedinstveni primjer u Bosni i Hercegovini.

Zeničanka Aida Habibović majka je djevojčice s poteškoćama u razvoju. Kao zaposlenica u obrazovnom sistemu Zeničko-dobojskog kantona od sada će moći raditi polovinu radnog vremena, a imat će punu plaću i doprinose. Dodatno vrijeme za podršku svojoj kćerki, kaže, ima neprocjenjiv značaj.

Aida Habibović, roditelj

  • To su djeca koja trebaju više podrške roditelja nego djeca koja nemaju poteškoće, znaći djeca sa invaliditetom. Sigurno je da će se odraziti na ispunjavanje svakodnevnih obaveza moje kćerke, kao i obaveza koje ima u školi, jer to su djeca koja žele da prate nastavni plan i program i da ispune sve što od njih traže njihovi nastavnici”, rekla je Habibović.

Ove pogodnosti za roditelje dio su novog Kolektivnog ugovora za oblast obrazovanja u Zeničko-dobojskom kantonu, piše BHRT. U Sindikatu naglašavaju da su u pregovorima imali i podršku Kantonalne vlade.

  • Mi smo željeli, prije svega, da na bilo koji način pomognemo našim kolegicama i kolegama koji imaju djecu s posebnim potrebama i to je nešto što je najvažniji segment ovog Kolektivnog ugovora. Nije kolektivni ugovor samo pitanje plata i naknada, treba sadržavati određene humane aspekte”, kazao je Selvedin Šatorović, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja ZDK.

Selvedin Šatorović, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja ZDK

Već nekoliko godina djeci sa poteškoćama u razvoju u nastavi pomažu asistenti kako bi uspješno izvršavali školske zadatke.

  • Mi smo u ovoj godini povećali broj asistenata u nastavi. Trenutno, odnosno za ovu školsku godinu koja traje, zaposlili smo 42 asistenta u nastavi, što je više za osam u odnosu na godinu prije”, kazao je Spahija Kozlić, ministar obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona.

Spahija Kozlić, ministar obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona

Primjer iz obrazovnog sistema Zeničko-dobojskog kantona može poslužiti i ostalim poslodavcima javnog, ali i privatnog sektora, kako da pomognu roditeljima, a tako na direktan način olakšaju inkluziju i obrazovanje djece s poteškoćama u razvoju.

Način, kao što smo vidjeli, postoji, bitna je samo volja.

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO