“Jedini prelaz preko Neretve”: “Sinovi Mahale” vraćaju Korpu spasa


“Uskoro vraćamo ratni simbol – Korpu spasa Mahale, Luke i Grada Mostara”, izjavio je za portal StarMo prvi čovjek UG “Sinovi Mahale”, Dževad Pašić.
Navedena korpa biće u narednih desetak dana postavljena u Šehidskom parku, uz Spomen-sobu rata u Mostaru, najavili su iz UG “Sinovi Mahale”.
“Vrijednost projekta je oko 1600 KM, a ovom prilikom želim izraziti veliku zahvalnost Nerminu Mehiću i Udruženju ‘Zajedno za naš grad’, koji su pomogli realizaciju ovog projekta”, rekao je Pašić za StarMo.
Inače, korpa je tada jedina preko sajle povezivala dvije obale Neretve i bila slamka spasa za stanovnike naselja Donja Mahala, koje je ostalo zarobljeno između rijeke i ratne linije.
Korpu, koja je pod neprestanim artiljerijskim napadima sa položaja HVO-a služila za spašavanje ranjenika, dostavu hrane i municije sačuvalo je Udruženje Sinovi Mahale i izložilo u parku šehida uz Neretvu, gdje je prije pet godina otvorilo i spomen sobu agresije na Mostar sa ciljem da se ne zaborave strahote rata i da se historija nikada ne bi ponovila.
“Korpa će nekih desetak dana biti u funkciji preko Neretve, kako bi građani danas, a i posjetioci, mogli vidjeti kako je to izgledalo u ratu, kada je korpa bila jedini prelaz preko Neretve”, dodao je Pašić, prenosi portal Mostarski.ba.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano