Je li video smaknuća lažiran: Kopte su smaknuli “džinovi” iz ISIL-a?

Islamska država pokazala se vještom u korištenju online medija kao alata za širenje propagande, ali njihov video smaknuća egipatskih koptskih kršćana, dočekan je s velikom skepsom kod analitičara.

ISIS je 15. februara opet šokirao svijet objavom videa u kojem su prikazali smaknuće 21 koptskog kršćanina na obali mora negdje u Libiji. No, kako su analitičari imali dovoljno vremena da pomno pregledaju i analiziraju video, oni vjeruju da u njemu postoji više anomalija koje sugeriraju da je snimka naknadno prekrojena, kako bi se dodao dramatičan efekt.

Urednička direktorica Instituta Terrorism Research & Analysis Consortium, Veryan Khan, ističe da video ima “puno produkcijskih anomalija”. Te tehničke pogreške izdaju autentičnost tog videa, dodala je, a prenosi news.com.au.

Jedan od faktora koji je kod mnogih izazvao sumnju jest visina određenog broja džihadista nasuprot njihovih žrtava.

“Dio koji izgleda kao da je njime dosita manipulirano jest onaj s vrlo visokim džihadistima i patuljastim kršćanima”, smatra Mary lambert, hollywoodska rediteljica horror filmova.

Khan isto tako vjeruje da je nesrazmjenrna veličina Jihadi Josepha (džihadista koji priča u kameru) nasuprot pozadine, zapravo znak da je scena snimana u zatvorenom prostoru te da je more dodano iza njega naknadno.

“IS se pokazao revolucionarnim u korištenju tehnologije zelene pozadine, ponajviše zbog toga da ograniči izlaganje bespilotnim letjelicama”, smatra Khan.

Video na kraju prikazuje more crveno od krvi. Lambert smatra kako je tu riječ o očitom specijalnom efektu, dok Khan dodaje da je riječ o “najjeftinijem i najlakšem post produkcijskom alatu”.

I dok doista nema sumnje da je 21 muškarac, većina koji su bili ribari, ubijena od strane džihadista, legitimnost videa koji tvrdi da prikazuje njihovo smaknuće, na klimavim je nogama.

 

Možda vam se svidi

Comments are closed.