Povezano

Je li dobro popiti cijeđenu narandžu ujutro?


Tokom odrastanja ste sigurno mnogo puta čuli koliko je vitamin C važan za naš organizam.

- Marketing -

Ipak, jutro nije najbolje vrijeme za unošenje ovog vitamina u ljudski organizam.

Kada popijete sok od naranče ili bilo koji drugi sok, šećer iz njega podiže nivo serotonina (hormona sreće) što vas čini sretnim na kratko. Ipak, zbog djelovanja inzulina koji se aktivira prilikom unosa soka, ubrzo će doći do pada šećera i energije. To je i razlog zašto unošenje voćnog soka ujutro nije baš najbolji izbor.

Prvo što unesete u organizam ujutru utječe direktno na vaše neurotransmitere i na to kako će vaš mozak funkcionirati. Stoga je važno da uz jutrarnji obrok unosite žitarice i orašaste plodove, a kao piće – isključivo vodu.

Dok se šećer u 100 posto voćnim sokovima javlja prirodno – ne dodaje se, kao što je u sličaj s industrijskim sokovima, način na koji tijelo prerađuje i reagira na ovaj šećer je u suštini isti, govori istraživanje JAMA Network Open, prenosi B92.

Znanstvenici su zaključili da, iako voćni sokovi možda nisu toliko štetni kao zašećereni sokovi, oni sigurno nisu ni toliko zdravi kao što se misli. Sok od naranče sadrži kalorije od kojih su skoro sve iz šećera.

Bez ikakvih hranjivih sastojaka koji zasićuju i usporavaju probavu poput vlakana, zdravih masti ili proteina, sok od naranče može izazvati skok i pad šećera u krvi, što može dovesti do povećanja tjelesne težine na isti način na koji to čine gazirana pića.

- Marketing -

Najnovije

Popularno