Javni poziv za dostavljanje fotografija, zapisa, dokumenata i drugih predmeta iz ratnog perioda u BiH

U okviru aktivnosti na izradi Monografije „Kakanj u odbrani od agresije”, Izdavački savjet upućuje građanima

Javni poziv

za dostavljanje fotografija, zapisa, dokumenata i drugih predmeta iz perioda odbrane od agresije koja je izvršena na BiH

Obzirom na činjenicu da će dostavljeni materijali biti iskorišteni za izradu Monografije, te za formiranje stalne muzejske postavke, poželjan je svaki predmet kojeg građani posjeduju, a koji na bilo koji način oslikava:

  • vojnički život kakanjskih boraca i kakanjskih vojnih formacija na ratištima širom BiH u periodu Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995,
  • funkcionisanje privrede, civilne zaštite, Doma zdravlja, udruženja građana, humanitarnih organizacija, sportskih klubova i svih drugih subjekata u ratnom periodu,
  • te svakodnevni život građana Kaknja u uslovima rata.

Kako bismo što više pojasnili i približili zamisao izrade Monografije i stalne muzejske postavke, ilustracije radi napominjemo koji predmeti su poželjni i potrebni. Potrebne su fotografije, ratne bilješke i zapisi, novinski članci, video-zapisi, ratne priče i anegdote, ratne zastave, amblemi, obilježja, dijelovi uniformi, šatorska krila, propusnice, priznanja, ratni novčani bonovi, predmeti poput vojničke manjerke, gas-maske i ašova, kutije od cigareta napravljene od novinskog papira, sačuvana konzerva „IKAR narezak”, omoti od lanč-paketa, fenjeri, lampe, improvizirane peći i svi drugi predmeti iz perioda odbrane od agresije.

Predmeti, materijali i arhivska građa se dostavljaju na adresu Radio-kluba Kakanj (ulica Osmana Džafića P+3), svakog radnog dana od 8.00 do 14.00 sati.

Detaljnije informacije građani mogu dobiti putem telefona s brojem 061/588 774. Kontakt osoba je Hajrudin Kubat, koordinator za prikupljanje arhivske građe.

Premda će proces prikupljanja ove građe biti kontinuiran, molimo sve one koji posjeduju bilo kakve predmete iz perioda odbrane od agresije da iste dostave što prije kako bi se stvorile pretpostavke za što brži, efikasniji i intenzivniji rad na izradi Monografije „Kakanj u odbrani od agresije”, te na formiranju stalne muzejske postavke.

Sve iskrene patriote molimo da učešće u ovoj akciji shvate kao najveći čin domoljublja koji je po svojoj snazi i značaju jednak onom domoljublju pokazanom u najtežim ratnim vremenima.

Naš zajednički cilj je da Kakanj u konačnici dobije monografiju i stalnu muzejsku postavku koje će biti vrijedno, na argumentima zasnovano, svjedočanstvo o dostojanstvenoj i časnoj ulozi Kaknja u borbi za slobodu, te za odbranu nezavisnosti i suvereniteta BiH, a sve s namjerom da se zauvijek spriječe pokušaji falsificiranja historijskih činjenica.

Možda vam se svidi

Comments are closed.