Javni novac potrošen je bez ikakve kontrole

0

Konstituisanje komisije odgovorne za reviziju Parlamenta Federacije BiH planirano je za danas i to s, vjerovali ili ne, više od dvije godine zakašnjenja. Vlast očito nije bila zabrinuta zbog toga što nije bilo parlamentarne kontrole trošenja javnog novca te što se negativna mišljenja federalnih revizora za pojedine institucije ponavljaju iz godine u godinu uz izostanak sankcija za odgovorne.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Rad u odborima
Pred članovima komisije naći će se hrpa materijala, među kojima je informacija o pristiglim izvještajima finansijske revizije korisnika budžeta za 2017, 2018. i 2019. godinu te zahtjev za specijalnu reviziju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. Sanela Klarić, zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, ranije je tražila da se ova komisija hitno formira.
– Mi smo kroz rad u Parlamentu, ali i na pojedinim odborima tražili da svaki godišnji izvještaj prati i revizijski. Upravo zbog nepostojanja ove komisije, nismo imali adresu na koju se možemo obratiti. Iskreno se nadamo da ćemo moći preko njih tražiti i specijalne revizorske izvještaje koji nisu rađeni za određene institucije. Jako je bitno da, kada i građani osjećaju sumnju u rad neke institucije, kao što je, recimo, Federalna uprava Civilne zaštite i druge, o kojima i mi dobijamo dopise od raznih institucija koje su nezadovoljne njihovim radom ili od nevladinog sektora, možemo tražiti specijalne revizije, kaže Klarić za Oslobođenje.
Naša sagovornica posebnu primjedbu imala je na sastav komisije u kojoj je mali broj članova iz opozicionih stranaka preko kojih bi mogli lobirati da se urade specijalne revizije.

Jako je važno da, kada i građani osjećaju sumnju u rad neke institucije, kao što je, recimo, Federalna uprava Civilne zaštite i druge, možemo tražiti specijalne revizije, kaže Klarić

– Čim se komisija konstituiše, mi ćemo imati veliki broj zahtjeva za specijalne revizije za koje treba i Vlada u budžetu da odredi stavke i svakako ćemo tražiti da komisija podrži našu inicijativu, da svaki godišnji izvještaj prati i revizijski, rekla nam je Klarić.
Ona ističe da su za blokadu rada komisije “odgovorne politike koje su trenutno na vlasti i kojima nije u interesu da rade ni nezavisna revizorska kuća ni komisija”.
– Vrlo dobro znamo da se revizorska mišljenja koja su negativna ili s rezervom ponavljaju. Imamo taj problem što nemamo sisteme kažnjavanja ili sistem praćenja implementacije revizorskih mišljenja, tako da je većini stalo da se takve stvari ne vide i ne čuju. Nisam sigurna da li ćemo, zbog načina na koji se bira članstvo u komisiji, imati ljude koji su spremni da stvarno traže specijalne revizije i da dobijemo sistem u kojem ćemo i kada dobijemo negativno mišljenje moći očekivati da te institucije riješe probleme ili otklone nedostatke, iskreno će Klarić.
Alen Čular, konsultant za monitoring u Centrima civilnih inicijativa(CCI), podsjeća na to da i oni već duže insistiraju na tome da se ova komisija formira.
 

– Na neki način upozoravmo javnost i izabrane zvaničnike koji su odgovorni za to kako bi se komisija formirala, a koja je prilično ključna za kontrolu trošenja javnih sredstava. Apsolutno je neprihvatljivo da više od dvije godine nije zasjedala i da nije razmatrala revizorske izvještaje. Parlamentarna komisija odgovorna je za reviziju i Parlament je na neki način obesmišljavao rad Ureda za reviziju time što nije razmatrao izvještaje koje Ured objavljuje u skladu sa svojim planom i programom za određenu godinu. Nisu razmatrani izvještaji za 2017, 2018. i 2019. godinu i postavlja se pitanje da li vrijedi nakon toliko vremena ulaziti u meritum svih tih izvještaja i da li ih vrijedi razmatrati na pravi način, s obzirom na veliki protok vremena, naglašava Čular.

Sankcije za odgovorne
Ipak, u CCI-ju se nadaju da će parlamentarci konačno početi raditi ubrzano i da će svi izvještaji koji su se nagomilali biti kvalitetno obrađeni.
– Nadamo se da neće izostati sankcije za odgovorne osobe koje su na čelu određenih institucija, s obzirom na nepravilnosti koje su uočene u datom periodu, zaključuje na kraju Čular.