Japanski viski prodat za skoro pola miliona dolara

​Yamazaki viski prodat je po cijeni od 430.000 dolara. Ovaj japanski viski je omiljeni izbor brojnih ljudi već godinama unazad, a njegova skorašnja prodaja učinila ga je najskupljim u toj naciji.

Flaša o kojoj se radi sadrži pedeset godina staro, prvo izdanje. Samo pedeset ovakvih flaša je dostupno  čitavom svijetu, a dvije su već prodate po nevjerovatnim cijenama, prenosi NN.

Ukupno, Yamazaki viski je proizveden u tri edicije, pri čemu su druga i treća flaširane 2007. i 2011.godine. Ipak, ono što čini ovaj viski toliko posebnim jeste proces njegove proizvodnje.

Ekskluzivni Yamazaki viski prvo sazrijeva u buradi od mizunara – japanskog hrasta, prije nego što se flašira i pušta u prodaju. Zbog toga, on ima jedinstven ukus po kom je poznat u čitavom svijetu.

Prošle godine, u augustu, još jedna flaša pedeset godina starog Yamazaki viskija prodata je po cijeni od 343.000 dolara u Hong Kongu, što ga čini drugim najskupljim u Japanu. Dekorisan riječima “Suntory Single Malt Whisky Yamazaki”, on dolazi u predivnoj drvenoj kutiji koju ćete sa ponosom gledati. (Tuzlanski.ba)

Možda vam se svidi

Leave A Reply