Japanski političar se rasplakao i izvinuo jer je javni novac trošio u privatne svrhe

Kada su u pitanju javna izvinjenja, političari se često kritiziraju zbog manjka iskrenost. Ali jedan japanski političar otišao je u krajnost te se uživo u programu televizije histerično rasplakao i izvinuo zbog toga što je javni novac trošio u privatne svrhe.

Na videu, koji je postao hit na internetu sa skoro dva miliona pregleda, Ryutaro Nonomura (47) briznuo je u plač i počeo lupati po stolu na konferenciji za novinare u utorak.

“Da promijenim Japan i društvo, stavljam svoj ​​život na kocku”, rekao je ovaj član skupštine Hyoko perfekture.

Sve je počelo kada su jedne tamošnje novine objavile da je Nonomura tokom prošle godine 106 puta posjetio toplice koristeći se javnim novcem. Takve posjete nisu protuzakonite i uredno su prijavljene, no koštale su 3.000.000 jena (oko 22.000 eura).

Zakonodavci u Hyogou dobijaju mjesečno 500.000 jena (oko 3.800 eura) za pokrivanje troškova i taj novac treba da bude iskorišten u službene svrhe. Za Nonomuru, koji nije član vodeće političke stranke, utvrđeno je da je novac trošio na izlete i posjete Tokiju i jugozapadnom gradu Fukuoka. Od njegovih 195 dana putovanja, najčešće je posjećivao vrela “Onsen” u gradu Kinosaki.

Iako je video privukao veliku pažnju, ljudi u Japanu su ljutito reagovali, jer javni izljev emocija generalno ne nailazi na odobravanje u ovoj konzervativnoj zemlji, piše Daily Mail.

Prošlog mjeseca član skupštine Tokija bio je prisiljen da se javno izvine zbog vikanja i seksističkih primjedbi na račun kolegice. Dok je Ayaka Shiomura govorila o neplodnosti i majčinoj potpori, dobačeno joj je: “Ti si ta koji bi se trebala vjenčati”, “Ona mora da je sama” i “Ne možeš imati ni djecu?”

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=rX9biW6ApZM[/youtube]

Comments are closed.