Izvršeno uklanjanje bespravno izgrađenog objekta u gradskoj jezgri Kaknja

Odsjek za inspekcije Općine Kakanj izvršio je uklanjanje bespravno izgrađenog objekta u gradskoj jezgri Kaknja, u blizini zgrade javnih preduzeća. Radovi su izvođeni pod pojačanim mjerama opreza jer je objekat izgrađen samo metar ispod dalekovoda i tik uz dalekovodni stub. Radi se o objektu koji je napravljen na državnom zemljištu bez odobrenja za gradnju, a uz to je izgrađen  ispod dalekovoda. Prema važećim zakonskim propisima ovaj objekat nije mogao biti legaliziran. U ovom objektu u kojem niko nije stanovao inspekcija je izvršila popis stvari, te sačinila zapisnik. Nakon što je izvršeno uklanjanje objekta, osobi koja je izvršila izgradnju objekta bit će ispostavljen račun za troškove uklanjanja, a već su poduzete i druge mjere iz nadležnosti inspekcije.

P1070082ob

Uklanjanje ovog objekta bilo bi izvršeno i ranije, međutim problem su predstavljale dugotrajne žalbene procedure koje je vodilo Ministarstvo za prostorno uređenje, saobraćaj i komunikacije i zaštitu okoline ZDK. Odsjek za inspekcije Općine Kakanj je od Ministarstva u dva navrata urgencijom tražio da se okonča žalbeni postupak, što je u konačnici i učinjeno čime su se stekli uslovi za uklanjanje objekta. Kod nadležnog kantonalnog ministarstva u toku je rješavanje još nekoliko žalbenih procedura, tako da će po okončanju ovih postupaka u Kaknju biti izvršeno uklanjanje još nekoliko objekata.

P1070078

Nakon decenija izbjegavanja suočavanja sa problemima bespravne gradnje, 2013. i 2014. godinu u Kaknju su obilježile aktivnosti na uvođenju reda u oblasti gradnje. Tokom 2013. godine, po nalogu općinske inspekcije, izvršeno je uklanjanje 36 bespravno izgrađenih i postavljenih garaža, dva kioska, te nekoliko drugih bespravno postavljenih predmeta (reklamni panoi i sl).

SAM_0952

Nagomilane probleme bespravne gradnje nije moguće riješiti u kratkom periodu. No, postoji odlučnost i sistemski pristup. Problem se rješava kroz legalizaciju bespravno izgrađenih objekata tamo gdje je moguća legalizacija u skladu sa zakonskim propisima, te rušenjem objekata koje nije moguće legalizirati.

nso1

Možda vam se svidi

Comments are closed.