Povezano

Izudin Neimarlija: Uvijek smo se odlučivali za domaću električnu energiju, čak i kada smo imali jefitnije ponude na inostranom tržištu

Tema emisije Dobar dan BiH bila je povećanje cijene električne energije za privredna društva.

Gosti su bili Admir Andelija, generalni direktor Elektroprivrede BiH, i Izudin Neimarlija, izvršni direktor za proizvodnju i tehnička pitanja Tvornice cementa Kakanj i predstavnik Udruženja poslodavaca FBiH.

- Marketing -

Neimarlija ističe da kakanjska cementara od danas plaća skuplju cijenu električne energije.

  • Mi od danas imamo skuplju cijenu električne energije nakon što smo potpisali ugovor sa Elektroprivredom BiH i to poskupljenje iznosi 61%. Cementna industrija je energetski zahtjevna, što znači da smo oslonjeni na ugalj i električnu energiju kao resurse. Trenutno smo doživjeli povećanje cijena toplotne i električne energije zbog porasta cijene visokokvalitetnog uglja kojeg uvozimo. To će nas primorati da povećamo cijenu cementa prema krajnjim kupcima. Elektroprivreda BiH svoje cijene usklađuje sa regionalnom berzom u Mađarskoj, tako da oni nisu u situaciji da spriječe povećanje cijene električne energije. Ruke su im vezane. Vlada FBiH mora omogućiti izmjenu ugovora da se poslodavcima ponude niže cijene električne energije – ističe Neimarlija.


Andelija je kazao da većina privrednih subjekata cijene električne energije još uvijek plaća po dosadašnjoj cijeni.

  • TC Kakanj je potpisala ugovor, pa je za njih cijena električne energije poskupila za 61%. Za sve ostale subjekte koji nisu potpisali ugovore primjenjuju se dosadašnje tarife. Ugovore sačinjava Elektroprivreda BiH, a Vlada FBiH može ograničiti cijenu električne energije. Cijena se određuje na osnovu berzanske cijene sa regionalnog tržišta. Očekujemo da do 2022. godine odredimo uslove za povoljnije ugovore prema poslodavcima. Imamo povećanje cijene željeza u BiH već godinu dana. Nije bilo razloga za to sa stanovišta Elektroprivrede BiH, jer se cijena struje nije mijenjala, ali se desilo. I TC Kakanj je povećala svoju cijenu cementa prošle godine, iako cijena struje tada nije bila mijenjana. Popularno je korisititi povećanje cijene električne energije kao izgovor za povećanje cijena u drugim sektorima. Tako imamo pekare koje su nove cijene hljeba opravdale cijenom struje. To apsolutno nije tačno. Prema njima se cijena neće mijenjati. Izostanak obnovljivih izvora energije i nedostatak plina u Evropi primorali su porast cijena energenata. Radi se o globalnim trendovima koji se odražavaju na naše tržište. Nasreću, mi u BiH imamo prirodne preduslove za energent elekrične energije. Istovremeno, plin također poskupljuje, ali se o tome ne govori, niti se može uticati zbog njegovog inostranog porijekla – pojasnio je Andelija.

Dodaje da se veći dio 2021. godine cijena električne energije u BiH nije mijenjala, iako su troškovi na globalnom tržištu to zahtijevali.

TC Kakanj je uvijek kao strateškog partnera za nabavku električne energije birala Elektroprivredu BiH, ističe Neimarlija.

  • Cijena struje u 2020. godini nije se mijenjala za TC Kakanj u odnosu na godinu ranije. Sa Elektroprivredom BiH imamo veoma dobar partnerski odnos. Uvijek smo se odlučivali za domaću električnu energiju, čak i kada smo imali jefitnije ponude na inostranom tržištu, tako da smo na neki način vezani i usmjereni jedni na druge kao dvije industrije. Jedini način da se iznađe povoljno rješenje za regulisanje cijena jeste posredstvom odluke Vlade FBiH. Udruženje poslodavaca FBiH je posljednjih mjesec dana pojačalo kampanju o upoznavanju svojih članova sa posljedicama porasta električne energije. Automobilska industrija će se naći u nezavidnoj situaciji, kao i svi oni koji su orijentisani ka zapadnom tržištu. Kompanije koje ne budu u mogućnosti povećati cijenu finalnog proizvoda, bit će primorane otpustiti radnike – naglašava Neimarlija.


U narednoj godini možemo očekivati pad cijena električne energije, prognozira Andelija, piše Hayat.ba.

  • Pad cijena očekuje se u drugoj polovini 2022. godine. Procjena je da cijena struje na globalnom tržištu više nikada neće biti ispod 100 eura po megavat satu zbog plaćanja takse na CO2. Plan je da do 2025. godine plaćamo manji procenat od 25% navedene takse, kada BiH preuzima obavezu da učestvuje u njenom plaćanju. Porast cijene uglja smo usaglasili već ranije tokom ove godine i predložili Vladi FBiH, a sve zbog kretanja cijena na globalnom tržištu. Jednu polovinu nove cijene ćemo usmjeriti na saniranje tržišnog poskupljenja, a drugi dio u investiranje obnovljivih izvora energije, odsumporavanje i revitalizaciju blokova u Kaknju i Tuzli. Tu namjeravamo usmjeriti sredstva od povećanja cijene uglja – pojasnio je Andelija.

- Marketing -

Najnovije

Popularno