Izglasana smjena Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužilaštva BiH

Popularno

Povezano

Riječ je o nepravosnažnoj odluci jer Tadić ima pravo da se žali Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, koje mora dati konačnu riječ.

Drugostepena disciplinska komisija VSTS-a BiH donijela je odluku u postupku koji se vodi protiv Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužilaštva BiH.

- Marketing -

 

Kako je saopćeno iz VSTV-a BiH, Komisija je potvrdila prvostepenu odluku, kojom je Tadić razriješena dužnosti.

 

Međutim, riječ je o nepravosnažnoj odluci jer Tadić ima pravo da se žali Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, koje mora dati konačnu riječ.

 

– Tuženoj je za navedene disciplinske prekršaje, na osnovu odredaba člana 58. stav 1. tačka (e) i člana 59. Zakona o VSTV-u BiH, izrečena disciplinska mjera: Premještanje s mjesta glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine na mjesto tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Protiv odluke Drugostepene komisije VSTV-a BiH može se uložiti žalba Vijeću kao cjelini u roku od 8 dana od dana prijema odluke. Odluka Drugostepene disciplinske komisije može se pobijati samo zbog izrečene disciplinske mjere, u skladu sa članom 103. stav 2. Poslovnika VSTV-a BiH – stoji u odluci.

 

U tužbi koju je protiv Tadićeve podnijela Kancelarija disciplinskog tužioca navedeno je da je zanemarivala obaveze i naloge VSTS-a da se predmeti Tužilaštva BiH raspoređuju u rad tužiocima putem sistema koji je automatizovan. Također, kako se navodi u tužbi, Tadićeva je propuštala da kao rukovodilac Tužilaštva BiH, primjenom Zakona o zaštiti tajnih podataka, osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja Tužilaštva BiH koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga VSTS-a da sve pravosudne institucije u BiH sprovedu sve obaveze i mjere Zakona o zaštiti tajnih podataka.

- Marketing -

Najnovije