Izetbegović: Naravno da će koronavirus doći u BiH, možda je i došao, ali nema mjesta panici

Gošća u emisiji „Dobar dan BiH“ Hayat televizije bila je generalna direktorica Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu profesorica doktorica Sebija Izetbegović.

Kako je danas rečeno izvjesno je da će koronavirus doći i u Bosnu i Hercegovinu. Ima li mjesta panici?

Izetbegović: Naravno da će doći možda je i došao, ali mi to još ne znamo. Nema mjesta panici, i ako već nije tu sigurno će doći.

Zvanična potvrda će doći kada otkrijemo prvog pacijenta da je pozitivan. Interesantno je da su upućeni na testiranje ne zadovoljavaju uslove da bi bili testirani. Jedan od njih je tokom putovanja imao blage znake prehlade. Oni su danas testirani večeras bi trebali da imamo zvanične podatke. Testovi se čekaju nekih osam sati.

Da li smo sremni odgovoriti ovom izazovu? Čime konkretno raspolažete vi na Kliničkom centru?

Izetbegović: Zavisi od toga u koj vrsti će se pojaviti virus. Kao što vidite sve se svodi na Klinički centar Sarajevo, i mi smo uvijek spremni. Napravili smo dio sa 20 kreveta za pacijente koji će biti izolirani, ali to nije izalatorij, nego smještaj. Nalazi se na spratu klinike Podhrastovi, tu imaju sobe sa negativni pritiskom, i u njima zrak ne izlazi u hodnik, nego ostaje u toj prostoriji, i te prostorije su pogodne za smještaj pacijenata koji budu sumnjivi. Odredili smo timove, sa infektivne klinike, sa pedijatrije, prenijeli smo mobilni aparat rengen. Sve što bude korišteno s tim pacijentima, neće biti korišteno na drugim pacijentima.
Kazali ste danas da ste prekinuli godišnje odmore.

Izetbegović: Da, prekinuli smo godišnje odmore, i odložili sva službena putovanja. Sada smo svi mobilizirani da pomognemo ako se desi epidemija.

Koji su eventualni problemi koji se mogu pojaviti kod pružanja medicinske njege evnertualno oboljelim osobama? Ima li opreme koja moćžda ipak nedostaje?

Izetbegović: Naravno da opreme nedostaje, mi smo još u januaru formirali krizni štab, tu su specijalisti. Pojavit će se problemi, a mi imamo opreme onoliko koliko imamo. Nekoliko dana pišem panična pisma, ali ne vidim da ima nekog odgovora. Sami sebi smo prepušteni, i organizujemo se. Važna je činjenica da ćemo morati raditi na drugom lokalitetui, ekipe koje izađu da rade s tim pacijentima neće se vraćati na Klinički, jer bi mogli ugroziti ostale oko sebe. Oni će znači biti u karantinu, tako da će posao na KCUS -u biti smanjen. Tražili smo i tu pomoć ali nismo dobili odgovor. Jedino ko je pokazao razumijevanje je direktor Opće bolnice, i ponudio je zgradu u krugu Opće bolnice, mogla je biti izolatorij ali to se nije desilo.

Ko se sve mora uključiti u rješavanje ovog problema?

Izetbegović: Sva ministarstva i nivoi su odgovorni. Jedina osoba s kojom imam dobru komunikaciju je Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo. Ovo će biti situacija koja će se morati rješavati u hodu, i zato će nam trebati pomoć i mobilizacija sa svih strana.

Prenosi Bh-index

Možda vam se svidi

Leave A Reply