Izetbegović na Kongresu SDA: Ispunjeno obećanje od 100 hiljada radnih mjesta!

0

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA obratio se 7. Kongresu ove stranke. Govorio je i o procesu čišćenja SDA kazavši da su neki otišli sami, a neki i na drugačiji način.

– Mnoga nekada važna lica nisu više s nama. Mediji više ne prozivaju kadrove SDA za korupciju – poručio je Izetbegović.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Govoreći o formiranju vlasti potvrdio je da će imenovanje Vijeća ministara BiH, Vlade FBiH i Vlade KS ići u paketu kada se dogovore sa HDZ-om.

Dodao je da je potpisan solidan Sporazum sa SNSD-om i HDZ BiH o principima formiranja vlasti te da bi njegovo dosljedno provođenje doveo do najvećih integracijskih procesa u BiH nakon rata.

– Milorad Dodik nastavio se suprotstavljati slanju ANP-a u Brisel. Pokušava se nametnuti volja entiteta državi i provođenje usvojenih zakona po principu švedskog stola. Ako pristanemo na ovo bit ćemo krivi za sve dalje ucjene. SNSD je već napravio blokdu PS BiH, sada prijeti nizom mjera koje su udar na Dejtonsku BiH, između ostalog vraćanje nadležnosti sa državnog na entitetski nivo. Treba znati reći dosta je i to je ovakav trenutak. Moramo im pokazati gdje su granice. Međunarodna zajednica konačno se probudila. Vrijeme je da se svi u BiH, uključujući SNSD i njihovog predsjednika da nauče poštovati Ustav, zakone, partnere, komšije – kazao je Izetbegović.

Napomenuo je da SDA ostaje jaka, a da već neke novoformirane stranke padaju u zaborav.

Predsjednik Stranke demokratske akcije kazao je i rada dvojice premijera Fadila Novalića i Denisa Zvizdića, koji su, kako je on kazao, uradili veliki posao na putu BiH ka EU i NATO, kao što je dobivanje kandidatskog statusa.

– Na nivou Vijeća ministara BiH usvojene su razne strategije i zakoni koji su omogućili najveći ekonomski rast naše zemlje, zaposleno je preko 109 hiljada, što znači da je moje obećanje od 100 hiljada radnih mjesta za deset godina je ispunjen – pojasnio je Izetbegović.