Izetbegović: Komšić nije bio zabrinut kad sam pregovarao u Neumu, nema razloga da brine ni zbog razgovora u Briselu

Bakir Izetbegović, predsjednik SDa, na svom Facebook profilu odgovorio je na reakcije Željka Komšića, lidera DF-a, i Denisa Bećirovića, SDP-ovog kandidata za Predsjedništvo BiH, na Izetbegovićevu najavu da će iduće sedmice u Briselu  na bilateralnom sastanku razgovarati sa evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem o provedbi 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.  Umjesto sastanka u tom formatu, Izetbegović i Varhelyi će naredne sedmice održati bilateralni sastanak, na kojem će razgovarati o provedbi 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

– Neosnovane i nepotrebne su reakcije na moju odluku da u Briselu razgovaram sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem. Kao i ranije u više navrata, odbio sam da se razgovori vode u formatu “predstavnika konstitutivnih naroda”. Sa evropskim komesarom ću razgovarati jedan na jedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Kao predsjednik najjače parlamentarne stranke u BiH uvijek ću razgovarati o svim pitanjima koja se tiču Bosne i Hercegovine, i sa svima koji mogu imati utjecaj na situaciju u Bosni i Hercegovini. Ne smatram dobrom politiku samoizolacije i odbijanja razgovora.

 

Sa evropskim komesarom za proširenje – kojeg nismo birali mi već članice Evropske unije – razgovaraću isključivo o evropskom putu i kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine, za šta će biti neophodno urgentno usvojiti tri važna zakona u Parlamentu BiH. Od evropskog komesara ću tražiti da organizuje sastanak sa Zajedničkim kolegijem oba doma Parlamenta BiH i iskoristi svoj utjecaj na predstavnike stranaka koje uporno odbijaju da podrže proevropske zakone.

 

Željko Komšić nema razloga da brine za rezultat mog razgovora u Briselu, jednako kao što nije imao razlog za brigu kada sam pregovarao o izbornom zakonu u Neumu. Jer, Komšić vrlo dobro zna da ću u svim razgovorima u kojim učestvujem uspješno zaštititi interese Bosne i Hercegovine.

 

Što se tiče reakcije Denisa Bećirovića, mogu samo reći da smo svi već navikli na “dobacivanje s tribina” od strane nedoraslih populista i demagoga – poručio je Izetbegović.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE