Izborni dan u 9 općina u BiH započeo u skladu sa Izbornim zakonom BiH

Koalicija ”Pod lupom” danas posmatra prijevremene izbore za načelnike/gradonačelnike u svih 9 općina/gradova u BiH.

Izborni dan je na većini biračkih mjesta započeo u skladu sa Izbornim zakonom BiH uz zabilježen manji broj izbornih nepravilnosti na određenim biračkim mjestima. Nestranački, građanski posmatrači/ce Koalicije ”Pod lupom” prisutni su na oko 60% redovnih biračkih mjesta, a na terenu je i 7 mobilnih timova.

Pripreme za otvaranje biračkih mjesta su protekle uglavnom u skladu sa propisima.Na svim biračkim mjestima glasačka kutija je pokazana prazna a potome zapačaćena te nije nedostajalo ništa od izbornog materijala prije otvaranja biračkog mjesta. Zabilježen je jedan slučaju kojem nisu uklonjene oznake političkih subjekata u krugu od 50 metara od biračkog mjesta.

Većina biračkih mjesta je otvorena na vrijeme sa izuzetkom od 9 biračkih mjesta na kojima je došlo do kašnjenja od oko 15 minuta.

Do 09:00 sati, Koalicija ”Pod lupom” nije primila dojave o incidentnim situacijama na biračkim mjestima.

Koalicija poziva političke subjekte na poštivanje izborne šutnje, a građane i građanke da izađu na izbore, te da prijave eventualne uočene nepravilnosti Koaliciji ,,Pod lupom“ na broj telefona 033 268 160 ili putem elektronske pošte info@podlupom.org.

Sljedeće saopćenje za javnost o toku glasanja i eventualnimkritičnim situacijama na biračkim mjestima Koalicija planira objaviti u 15:00 sati.

Za sve dodatne informacije molimo Vas da se obratite koordinatorici za odnose s javnošću Koalicije ”Pod lupom” Nini Zubović putem elektronske pošte pr@podlupom.org ili telefona 063 396 534.

Možda vam se svidi

Leave A Reply