IZBJEGNITE NAJČEŠĆE GREŠKE: Kako da vam produženi vikend ne prođe prebrzo?

U Bosni i Hercegovini kreće serija produženih vikenda.

Svako ima svoju vikend rutinu kojoj se posebno veseli, a malo toga veseli kao produženi vikend i tri dana guštanja i odmaranja. No kako god taj vikend izgledao, činjenica je da uvijek prebrzo prođe i da uvijek postoji nešto što ste još mogli napraviti ili ste pak napravili previše, pa ste toliko umorni da ne možete ni razmišljati.

- Marketing -

“Dobro planiranje vikenda može vas pripremiti za bolje sedmice pred vama”, rekla je za australski Women’s Health klinička psihologinja dr. Chloe Carmichael.

Ako razmišljate o tim danima kao o mini godišnjem odmoru, na posao ćete se vratiti sretniji, tvrde istraživanja. Pa kako onda izvući najbolje od vikenda? Svakako pokušajte napraviti barem jednu aktivnost iz navedenih kategorija: produktivnost, druženje i vrijeme za vas.

Produktivnost

  1. Sve ono što morate, a ne želite raditi napravite odmah u subotu ujutro. Na taj način riješit ćete se anksioznosti koju bi u suprotnom osjećali ta dva dana, smatra asistentica kliničke psihologije Katherine King sa Univerziteta William James. Još bolja ideja je razvući kućanske poslove preko sedmice tako da ne dođe sve na red baš za vikend.
  2. Slušajte omiljenu muziku dok naprimjer slažete veš ili perete prozore. Na taj način pretvarate omražene poslove u koliko-toliko podnošljive zadatke.

Spojite stvari koje ne volite sa stvarima koje volite kako bi smanjili teret, a rezulta je da ćete sve te poslove raditi s manje odbojnosti, savjetuje psihologinja Maria Sirois.

  1. Mjesec ili dva pratite koliko vam vremena treba za određene poslove. Na taj način ćete bolje strukturirati dane jer ćete biti svjesni da vam za pranje automobila treba više vremena nego naprimjer za usisavanje stana.

Druženje

  1. Neki ljudi pune baterije odmarajući u tišini dok drugi to rade družeći se, kaže psihologinja Natalia Peart. Zato razmislite koje su to aktivnosti koje vam vraćaju energiju (dugo tuširanje ili joga) i uključite tu aktivnost u večernju rutinu petkom. Aktivno puneći baterije, umjesto da ne radite baš ništa, pomoći će vam da se u subotu probudite odmorni.
  2. Planiranje baš svake sekunde i nije najbolje rješenje jer slobodni dani tada izgledaju poput radnih, a ne slobodnih. No isto tako, nećete se osjećati savršeno ako ne radite baš ništa jer ne aktivirate centar za nagrađivanje u mozgu, tvrdi Jaime Kurtz, profesor na Univerzitetu James Madison.

Rješenje je da planirate samo jednu aktivnost jer vam to daje slobodu da budete spontatni, ali i razlog da se nečemu veselite.

  1. Oko 80 posto onih koji rade priznaje da ih nedjelja straši, tvrdi LinkedIn istraživanje. Umjesto razmišljanja o ponedjeljku, razmišljajte o nekim zabavnim aktivnostima. Naprimjer, planirajte putovanje nakon pandemije.

Vrijeme samo za vas

  1. Vježbajte odmah ujutro ili meditirajte prije nego što izađete iz kreveta. U svakom slučaju, odmah ujutro napravite ono nakon čega ćete se osjećati bolje i sretnije.
  2. Ako cijeli vikend imate samo za sebe, tada planirajte male korake u danu. Stručnjaci upozoravaju da često odustajemo od stvari koje radimo samo za sebe jer pretpostavimo da zahtijevaju puno vremena. To vodi pristupu sve ili ništa. No sigurno postoje kratke aktivnosti kojima se možete oraspoložiti – čitajte novine ili popijte kafu.
  3. Ako će vas nešto opustiti onda je to druženje s vašim četveronožnim ljubimcem. Birajte dugu šetnju ili uzmite knjigu i ušukajte se cijelo popodne.

(Ordinacija.vecernji.hr)

 

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano