7.9 C
Kakanj
Četvrtak, 21 Januara, 2021

Iz dana u dan: U Kaknju sve više zagađen zrak

Odsjek za zaštitu okoline Općine Kakanj pomoću vlastite mobilne monitoring stanice kontinuirano, svakoga dana, 24 sata dnevno, prati kvalitet zraka u Kaknju kako bi se, u slučaju potrebe, poduzele mjere na zaštiti zdravlja stanovništva, saopćeno je iz Općine Kakanj.

Proteklih dana u Kaknju se bilježi porasta koncentracija lebdećih čestica LČ10 i sumpornog dioksida SO2.

Preporučuje se stanovništvu da smanji kretanje na otvorenom prostoru na što je moguće manju mjeru za ovaj period povišenih koncentracija zagađujućih materija, a što se posebno odnosi na jutarnje i večernje sate. Preporuke se posebno odnose na starije osobe, trudnice i hronične bolesnike.

Zagađenosti zraka, uz industriju i automobile, značajno doprinose i individualna ložišta. Obaveza vlasnika individualnih ložišta je da, posebno tokom maglovitih dana, biraju energent koji će što manje zagaditi vazduh. Posebno je potrebno naglasiti činjenicu da je zabranjeno u kotlovnicama spaljivati smeće, gumu, plastiku i sl.

Ukoliko se putem mobilne monitoring stanice zabilježi prekomjerna zagađenost zraka, uz istovremeno uspostavljenu stabilnu vremensku situaciju koja je karakteristična po sporom pomjeranju atmosferskog pritiska, slabom vjetru i pojačanoj temperaturnoj inverziji koja bi se mogla zadržati u narednih 48 sati, Operativni štab Općine Kakanj za primjenu Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka će proglasiti jednu od epizoda.

“Epizoda” je usvojeni međunarodni termin, a odnosi se na vremenski ograničen period trajanja povišenih koncentracija zagađujućih materija u zraku.

Epizode koje Operativni štab može proglasiti su PRIPRAVNOST, UPOZORENJE i UZBUNA.

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO