Ivancov: Projekat gasovoda "Južni tok" donijet će BiH milijardu dolara u investicijama

Projekat gasovoda “Južni tok” donijet će BiH milijardu dolara u investicijama i mnogo će značiti za otvaranje novih radnih mjesta, poručio je ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov.

“‘Južni tok’ će biti realizovan uprkos trenutnim problemima, jer je riječ o orgomnom energetskom projektu za Evropu, čiji je cilj da se upotpuni postojeća mreža gasovoda”, navodi ambasador Ivancov za Srnu.

On ukazuje da bi “Južni tok” trebalo da omogući rast investicija u čitavom nizu evropskih zemalja, poput Bugarske, Mađarske, Srbije, Austrije, ali i BiH.

Ivancov precizira da postoji nekoliko opcija kada je riječ o kraku gasovoda “Južni tok” u BiH: da krak bude podijeljen na dva dijela i da jedan dio ide u Republiku Srpsku, a drugi u Federaciju BiH, ili da se krak iz Republike Srpske produži u Federaciju BiH.

“Sve zavisi od želje političara. Mi smo to pitanje razmotrili sa rukovodstvom Republike Srpske. Predsjednik Milorad Dodik potpisao je Memorandum o razumijevanju sa Gazpromom, a interes je pokazalo i Vijeće ministara BiH”, naglašava Ivancov.

Ruski ambasador podsjeća da je u julu zamjenik predsjednika Upravnog odbora Gazproma Aleksandar Medvedev posjetio BiH i održao niz sastanka, između ostalog i sa ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom, te predstavnicima “BH gasa”, a koji su iskazali interes za projekt “Južni tok”.

“Postoji problem sa postojećim regulativama unutar EU koja se primjenjuju i unutar Evropske energetske zajednice. Svjesni smo tih problema i razgovaramo sa EU da bi pronašli rješenja. Ta pitanja su vezana za konkurentnost, a ne za izgradnju samog gasovoda”, precizira Ivancov.

On pojašnjava da se pitanja koja problematizuje EU odnose na fazu distribucije gasa, što ne bi trebalo biti prepreka izgradnji gasovoda, i prenosi stav Moskve da bi izgradnja gasovoda trebalo da bude nastavljena dok se otvorena pitanja rješavaju u hodu.

Kada je riječ o dugu za ruski gas koji je isporučen tokom ratnog perioda BiH, ruski ambasador naglašava da to ne predstavlja prepreku za realizaciju “Južnog toka”.

“Postoje dva duga – dug za gas kojeg je Gazprom isporučio tokom ratnih godina u BiH, ali i drugi takozvani klirinški dug koji potiče još od trgovinskih odnosa SSSR-a i bivše Jugoslavije.

Kada se uzmu u obzir oba duga, Rusija duguje BiH 20 miliona dolara više”, navodi Ivancov.

“Rusija predlaže da se ti dugovi poravnaju – da za tih 20 miliona Ruska Federacija isporuči opremu za operacije spašavanja koje su bile potrebne tokom nedavnih poplava u BiH.

Problem je što entiteti nisu jasno odlučili na koji način žele da razriješe pitanja tih dugova”, napominje Ivancov.

Uz projekat “Južni tok”, postoji ideja da se počne sa izgradnjom dvije elektrane na gas snage 250 megavata, kao i da sam gasovod bude proveden do Rafinerije Brod za potrebe ove firme.

(Izvor: Srna)

Comments are closed.