Istraživanje: Koje fakultete biraju muškarci, a koje žene?

Portal Edu Centar je na više od 300 ispitanika istražio na koji način mladi donose odluku o izboru studija, koji faktori utječu na njihov odabir, kao i koji studij im je najpoželjniji.

Većina ispitanih, njih 80 posto, o željenom studiju počela je razmišljati tijekom srednje škole. Od ukupnog broja ispitanika, njih 11 posto oduvijek je znalo što želi upisati, šest posto ih je još uvijek u procesu razmišljanja, a tri posto odgovarajući studij počelo je tražiti prije srednje škole, prenosi Dnevnik.hr.

Kada odabiru željeni studij kod većine ispitanika, njih 79 posto prevladava osobni interes. Njih 45 posto u obzir uzima kretanje na tržištu rada i kod odabira se vodi mogućnošću zaposlenja. Za 33 posto ispitanika primaran kriterij bili su kvaliteta i ugled studija. Plaća za odabrano zanimanje bitna je za 26 posto ispitanika, a njih 18 posto u obzir je uzelo preporuku obitelji, te 10 posto iskustvo najbližih. Najmanje ispitanih, 5 posto, smatra da je pri izboru željenog studija bitan nizak bodovni prag.

Interes glavni kriterij

Bez obzira na dob, svima je osobni interes bio glavni kriterij odabira studija. Među ispitanicima do 19 godina starosti, 53 posto ih se vodilo mogućnošću zaposlenja, dok je to navela tek četvrtina ispitanika starijih od 36 godina. O stuuijima se najviše ispitanika informiralo putem intereneta (47 %), a 59 posto do informacija je došlo usmenom predajom. Za 22 posto ispitanih izvor informacija bili su škola, odnosno profesori, dok ih je 9 posto koristilo novine. Najmanje ispitanika (4%) kao izvor informacija koristilo je brošure i edukativne sajmove.

S obzirom da se radi o nimalo lakoj odluci 78 posto ispitanika pri donošenju odluke se savjetovalo s nekim – najviše s roditeljima (57 %) i prijateljima (44%). Savjet od profesora tražilo je 16 posto ispitanih, a za profesionalnu orijentaciju odlučilo se njih 15 posto. U slučaju da ne upišu željeni studij, 58 posto ispitanika pokušalo bi upisati studij drugog izbora. Za 19 posto ispitanka opcija je pauziranje godine, a šest posto preselilo bi u drugi grad kako bi upisali prvi izbor. Njih šest posto odustalo bi od akademskog obazovanja i počelo tražiti posato, a četiri posto otišlo bi na studij u inozemstvo. Među onima koji bi odabrali pauziranje godine više je muškaraca negožena, a muškarci bi se prije odlučili i na odustajanje od studija i traženje posla.

 

Možda vam se svidi

Comments are closed.