Istraživanje: Članstvo BiH u EU podržava 77,4 posto građana

Direkcija za europske integracije (DEI) provela je u augustu 2022. godine istraživanje javnog mišljenja o podršci pristupanju Bosne i Hercegovine Europskoj uniji, te o temama u vezi s europskim integracijama koje interesuju građane BiH.

Istraživanje je provedeno CATI metodom na uzorku od 1.200 ispitanika koji je reprezentativan na nivou cijele države.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

“U slučaju raspisivanja referenduma za članstvo u EU 77,4 posto ispitanika bi glasalo za ulazak u EU. Ulazak u EU bi podržalo 90,1 posto ispitanika iz FBiH, 54,5 posto ispitanika iz RS i 73,8 posto ispitanika iz Brčko distrikta”, saopćeno je iz Direkcije.

Kao razloge za podršku ispitanici najčešće navode garanciju trajnog mira i političke stabilnosti 34,4 posto, slobodu kretanja ljudi, robe i kapitala 32 posto i poštivanje zakona i propisa 22,8 posto.

Ispitanici koji ne podržavaju ulazak BiH u EU kao najčešći razlog navode strah od većih troškova života i poreza 50,4 posto.

 

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

“Prema mišljenju najvećeg broja ispitanika, njih 49,9 posto, najveću korist od ulaska BiH u EU će imati mladi. Isto tako najveći broj ispitanika 39,1 posto smatra da politizacija procesa u najvećoj mjeri otežava integraciju BiH u EU, dok je za njih 27,9 posto to nespremnost na promjene”, navodi se u saopćenju.

 

Borba protiv korupcije je prema mišljenju 49 posto ispitanika najpotrebnija reforma za unapređenje svakodnevnog života građana u BiH, a slijede je smanjenje poreskih opterećenja (17,2 posto), te reforma sudova i tužilaštava (14,5 posto).

 

Ukupno 48 posto ispitanika misli da europski put BiH nema alternativu, dok njih 44,8 posto smatra da ima. 35,3 posto ispitanih smatra da BiH neće nikada ući u EU, dok 34,7 posto smatra da će se to desiti najviše za 10 godina, 15,4 posto za najviše 15 godina, a 14,6 posto za najviše 20 godina.

 

Ukupno 56,3 posto ispitanika prepoznaje EU kao najvećeg donatora sredstava BiH. Za 20,9 posto ispitanika to je Republika Turska, 6 posto smatra da je to Rusija, a 4,9 posto smatra da je to Japan.

 

“Ispitanici u najvećem postotku 51,3 misle da će EU učvrstiti unutrašnje odnose i nastaviti sa proširenjem, dok 21,4 posto ispitanika smatra da EU kao integracija neće opstati”, dodaje se u saopštenju.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Snažan zemljotres pogodio BiH: Epicentar pet kilometara od Stoca

U 21:08 osjetio se slabiji zemljotres u našoj zemlji....

Video smrti ubice koji je ubio trudnu suprugu: Policajci ga opkolili, on pucao u sebe

Sokol Halili, osumnjičeni za ubistvo trudne supruge Hamide Magaši,...

Vijest koja ohrabruje: Globalne cijene hrane ostale uglavnom stabilne u novembru

Globalne cijene prehrambenih proizvoda ostale su uglavnom stabilne u...

Devojčica izgubila dio stopala u napadu ajkule: Otkriva kako je uspjela pobjeći zvijeri

Jasmin Carney, djevojčica sa Floride, bila je u nedjelju...