Istraga nestanka Mateja Periša dovela do sukoba hrvatskog i srbijanskog ministarstva

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske osudilo je jučer kao “deplasiranu i neprimjerenu” reakciju MUP-a Srbije koji je pozvao hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da “besmislenim” komentarima ne ometa srpsku policiju u potrazi za Matejem Perišem.

Kako su rekli iz MVEP-a Hrvatske, kontraproduktivne i neutemeljene teze MUP-a Srbije o tome da bi hrvatske vlasti na bilo koji način ometale rad srbijanskih policajaca tokom potrage nemaju nikakvo uporište u onome što je izrekao Plenković, koji je, kažu, pozvao na nastavak potrage, naglasivši doprinos i angažman svih uključenih službi.

- Marketing -

“MVEP izražava žaljenje da se, ničim izazvan, insinuira negativan smisao izjavama koje nikoga nisu ni prozivale ni omalovažavale, već bile usmjerene na nastavak suradnje u iščekivanju cjelovite službene informacije. U ovom trenutku, dok još traje potraga za nestalim Matejom Perišem, ova izlišna i bespotrebna polemika sigurno ne pridonosi dobroj saradnji dviju zemalja u potrazi koja još traje”, kažu iz MVEP-a.

Izrazili su nadu da će se, kako su naveli, dosadašnja kvalitetna suradnja dvije policije, uz velik angažman srbijanskih policajaca, pa i jučer na pravoslavni Božić, nastaviti u ovom slučaju u interesu rasvjetljavanja sudbine nestalog Mateja Periša.

Podsjećamo, ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije jučer je pozvalo Plenkovića “da pokaže poštovanje prema porodici nestale osobe i da svojim besmislenim komentarima o nestanku mladića, gosta Beograda, ne ometa rad pripadnika MUP-a”.

MUP Srbije time je reagovao na izjavu Plenkovića da poznaje oca nestalog mladića, da je u kontaktu sa predstavnicima hrvatskih i srpskih vlasti, ali da još nedostaju cjelovite informacije o tome šta se dogodilo Perišu.

Napominjemo da se za Splićaninom Matejom Perišem traga već osmi dan, nakon što je u Beogradu nestao u noći sa 30. na 31. decembar 2021. godine.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano