Isplaćena novčana pomoć u distriktu Brčko ! Kad će u Federaciji ?

Vlada distrikta Brčko BiH usvojila je prijedlog odluke o odobravanju programa utroška sredstava tekućih grantova u 2014. godini u Odjelu za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja.

Maksimalan iznos

Riječ je o iznosu od oko 1.300.000 KM koji je prije dva dana upućen bankama, a od jučer se, kako je potvrđeno, nalazi na računima, tako da novac korisnici mogu preuzeti kada žele.

– Isplatili smo sredstva za prvi dio konačne liste od 570 korisnika na koje se niko nije žalio i koji su po nama nesporni jer su komisije to završile. Kada se okonča posao komisije po žalbenom postupku, dokompletirat ćemo tu listu i u skladu sa brojem opravdanih žalbi isplatiti i ostatak sredstava, pojasnio je gradonačelnik distrikta Anto Domić.

Visina pojedinačne pomoći se kreće od 1.850 do 3.000 maraka, a kako je već naglašeno ranije, maksimalan iznos su dobili oni koji su u posljednjim poplavama i klizištima izgubili gotovo sve i čiji su članovi porodica u teškoj ekonomskoj situaciji.
Gradonačelnik Domić se nada da će iznos od 3.000 KM pomoći ljudima da kupe osnovni građevinski materijal, stolariju i ostale stvari, poput namještaja, koje su im uništene od naleta vodene stihije.

Najpovoljniji izvođači

Na pitanje da li će imati problem sa ljudima koji su aplicirali na ovu donaciju, a nisu dobili sredstva, ili su dobili, a ona su manja od 3.000 KM, Domić ističe kako problema ne bi trebalo biti, te da će komisija formirana na inicijativu Vlade distrikta Brčko detaljno analizirati svaki slučaj.

– Tih 126 žalbi će rješavati drugostepena komisija, nakon čega će i drugi koji ispunjavaju kriterije po odluci biti uvršteni na listu, dodao je Domić.

Što se tiče sanacija stambenih objekata, prema prognozama Vlade distrikta, ona bi trebala započeti naredne sedmice. Izvođači radova bi trebale biti privatne firme koje se pokažu kao najpovoljnije na tenderu.

Trenutno se u distriktu radi na obnovi cesta, mostova i šetališta.

Oslobođenje

Možda vam se svidi

Comments are closed.